[title]
El mercat immobiliari ha estat dels pocs que ha pogut resistir la crisi sanitària derivada de la pandèmia. Tanmateix, la societat segueix estant interessada en l'oferta i la compravenda de pisos. La tendència actual ha canviat, ja que actualment rau en la cerca d'habitatges més econòmics i sostenibles per al medi ambient preferint cases més petites i de menor cost.
Un exemple d'aquesta tendència a l'alça és la decisió que van prendre aquesta parella de jubilats holandesos: construir i habitar la primera casa impresa totalment amb la tecnologia 3D d'Europa. La casa, ubicada en la localitat de Eindhoven (Països Baixos) la firmen els arquitectes Houben / Van Mierlo (3D Printed House). Un dels avantatges estètics de la tècnica d'impressió en 3D es que ofereix llibertat de formes a diferència del formigó tradicional, que té una forma molt més rígida. Aquesta llibertat de formes s'ha aprofitat en aquest cas per a realitzar un disseny amb el qual les cases s'integren de manera natural en el seu entorn boscós, com si fossin roques. És com un bungalou de formigó amb forma de roca polida per l'efecte de l'erosió del vent.
La casa consta de 24 elements de formigó imprès que es van imprimir capa a capa en la planta d'impressió de Eindhoven. Els elements es van transportar en camió a l'obra i es van col·locar sobre els fonaments. A continuació, es va dotar a la casa d'una teulada i uns marcs, i es van aplicar els tocs finals. Finalment, per 850 euros mensuals la Elize i en Harri gaudeixen d'una casa de 95 metres quadrats amb un menjador, una cuina integrada, dos dormitoris i un bany.
En principi, les cases impreses poden construir-se molt més ràpid, amb més flexibilitat i dissenys personalitzats. A més, és més sostenible, ja que es necessita menys formigó. L'ambició dels socis del Projecte Milestone és que la impressió de formigó en 3D acabi convertint-se en un mètode de construcció sostenible que contribueixi a solucionar l'escassetat d'habitatges.
El projecte Milestone, desenvolupat per la Universitat tècnica de Eindhoven en col·laboració amb la immobiliària Vesteda, forma part d'una sèrie de cinc habitatges ubicats en la mateixa parcel·la en el barri de Borsrijk. El darrer habitatge comptarà amb tres pisos i tres dormitoris.
Al rebre les claus del seu habitatge 3D, la parella va indicar que se sentien molt segurs en el seu interior, ja que té forma de búnquer i els dona la sensació d'estar davant de la casa de Hansel i Gretel.