Notícies

Així es transforma el parc de la Ciutadella per adaptar-se al canvi climàtic

També es faran obres per recuperar l’aparença original de l’edifici de l’Umbracle

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Redactora de notícies
Parc de la Ciutadella
Ajuntament de BarcelonaParc de la Ciutadella
Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de millora de l’emblemàtic parc de la Ciutadella, que anualment rep més de set milions de visitants. L’objectiu de la transformació és millorar el drenatge del parc i solucionar els problemes de circulació d’aigua, renovar els paviments per fer més permeable la superfície i millorar les vorades de parterres i escocells. També es pretén renovar el sistema de reg, les fonts i rehabilitar les façanes, la fusteria i la il·luminació i el reg de l’edifici de l’Umbracle.

Alhora, les actuacions compliran amb els criteris del Pla Clima i permetran que la Ciutadella es converteixi en un parc més resilient, adaptats als reptes del canvi climàtic, tot preservant el patrimoni. 

Es tracta d’una reforma pràcticament integral del parc, ja que en total s’actuarà en onze de les catorze hectàrees de verd de la zona. El cost total de la transformació serà de 8,9 milions d’euros, dels quals 4,5 provindran de l’Ajuntament i la resta dels fons europeus Next Generation. 

Parc de la Ciutadella
Ajuntament de BarcelonaParc de la Ciutadella

Per intentar minimitzar les afectacions, les obres (que ja han començat i s’allargaran tot el 2025) s’executaran en fases i àmbits d’actuació. Hi haurà quatre grans àmbits: el Passeig Joaquim Renart, el tram que discorre paral·lel al passeig de Pujades; els Jardins Josep Fontseré i accessos, just a la part posterior de l’Umbracle; el Passeig dels Til·lers, el tram de l’accés per l’avinguda del Marquès de l’Argentera que porta cap a la plaça de Joan Fiveller, i el sector central del parc.

Totes les obres es faran d’acord amb el grau de protecció del parc de la Ciutadella, un jardí històric catalogat com a bé cultural d'interès nacional i com a Monument Històrico-Artístic des de 1951.  

Rehabilitació estructural de l’Umbracle

L’edifici de l’Umbracle, un edifici també catalogat com a bé cultural d'interès local i que forma part del programa científic i museístic que va projectar Jospe Fontseré i Mestres juntament amb el Centre Martorell d’Exposicions i l’Hivernacle, també serà sotmès a obres de millora. Aquestes, però, començaran a partir de l’any 2026, quan la major part de la resta d’actuacions del parc estiguin finalitzades. 

La remodelació encara no està redactada, però estarà orientada a recuperar l’aparença original de l’edifici, de manera que s’actuarà a la coberta, les façanes, l’estructura i els paviments.

Umbracle
Photograph: Shutterstock

NO T'HO PERDIS: 13 jardins i espais verds amb encant de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat