[title]
És un fet que vivim en l'era de les aplicacions, en tenim per fer gimnàs a casa, per mesurar una taula, per saber quina cançó sona a la ràdio o per lligar. La nostra vida, la terrenal, té una versió per a tot en format 'app'. Així doncs, la crisi sanitària més important de l'últim segle no podia afectar-nos de tal manera sense tenir la seva aplicació tecnològica al palmell de la mà. Des que el coronavirus està a les nostres vides han inventat diferents aplicacions però sembla que cap tan efectiva i desenvolupada com la que ha encarregat el Govern espanyol i que es pot descarregar des del passat dilluns 10 d'agost. Per fi l'anunciada aplicació s'activa a Catalunya, l'última comunitat autònoma que encara no tenia disponible una eina que pretén detectar més contactes amb covid-19 que un rastrejador. Es calcula que si se l'arriba a descarregar entre un 20% de la població, es pot arribar a detectar un 30% més de contactes.
Buenas noticias sobre @AppRadarCovid : Cataluña ha completado su conexión, con lo que ya todas las CCAA tienen capacidad para repartir códigos a diagnosticados positivos por #COVID19
— RadarCOVID (@AppRadarCovid) October 27, 2020
😷Es un paso fundamental para que la herramienta envíe notificaciones y ayude a detener al virus
El doble d'eficaç que els rastrejos manuals
El Govern espanyol va anunciar a finals de juny que iniciava una prova pilot a l'illa de la Gomera (Canàries) de l'aplicació oficial de rastreig. Un mes després d'aquell important primer pas ja s'han obtingut els resultats: l'app funciona, és efectiva, compleix amb l'objectiu de rastrejar i, el que és més important, ho fa millor que els rastrejadors manuals amb una mitja de 6,4 contactes per cada contagiat (els manuals n'obtenen una mitja de 3,5). La simulació va exigir la mobilització de 300 tècnics a l'illa canària per simular l'expansió del virus i verificar la seva funcionalitat.
Com funciona Radar Covid?
Funciona en tots els sistemes operatius d''smartphones', el seu ús és en tot moment voluntari i, sobretot, anònim: no exigeix cap mena de dada de l'usuari ni noms ni informació addicional. A més utilitza un procediment descentralitzat, és a dir, la informació s'emmagatzema en el dispositiu i no en el servidor. Un dels mínims que demana el sistema és tenir obert el Bluetooth en tot moment per poder detectar les persones que han estat a una distància mínima de 2 mestres de l'usuari.
Si un usuari ha estat en contacte amb un positiu, l'aplicació envia una notificació anònima als seus contactes amb les instruccions que cal que prengui. Segons els experts es tracta d'una aplicació intuïtiva i fàcil d'utilitzar. Haurem d'esperar al setembre per descobrir l'efectivitat d'una app que podria estalviar molts rebrots de cara a la tardor.