[title]
Barcelona diu adéu al conegut pessebre de la Plaça Sant Jaume: a partir del divendres 26 de novembre una intervenció artística s'instal·larà pels carrers Jaume I i Ferran amb pessebres de diferents estils artístics als baixos comercials i figures lluminoses en alçada als balcons. Una proposta innovadora creada per l'arquitecte Jordi Darder, en la que han participat artistes de diferents disciplines, escoles, teixit comercial i veïnat del barri.
Després d'un Nadal 2020 on la plaça Sant Jaume va restar buida, aquest any és el 60è aniversari del polèmic pessebre que ja no serà el que era: hi haurà 23 pessebres que formaran un paisatge nadalenc pel qual podrem passejar, des de la Via Laietana fins a La Rambla a través de l'eix format pels carrers Jaume I i Ferran.
"Vull que la gent que hi passeja puguin ser personatges del pessebre", ha dit Darder. Pintura, escultura, arts audiovisuals, fotografia, gravat i moltes altres disciplines artístiques demostraran la riquesa pessebrística de la ciutat. El recorregut mostarà tots els personatges típics d'un pessebre, però es faran canvi de rols i es donarà molt de protagonisme als animals domèstics.
A la Plaça Sant Jaume s'omplirà de bestiar: gallines, porcs, gats, ratolins i tots els animals imaginables poblaran aquest espai de la ciutat. Els altres personatges clàssics del pessebre, els figures que representen oficis, seran als carrers Jaume I i Ferran.
El pessebre també tindrà l'escena del naixement, però el seu lloc encara és un misteri. L'única pista que tenim és que serà, com diu la cançó, 'en un humil portal'. A més, hi haurà un caganer, però més amagat que la resta de figures.
D'altra banda, un bou i una mula il·luminada a les façanes de l'Ajuntament i la Generalitat presidiran més d'una cinquantena de figures d'un metre i mig que es repartiran per diversos balcons i façanes.
A més a més, del 27 de novembre al 2 de febrer es podrà visitar el pessebre tradicional al Verger del Museu Frederic Marès, que enguany representa la simbiosi entre la Bàrcino romana i la Barcelona actual. Les restes romanes de la ciutat es convertiran en l'escenari de diverses escenes del naixement, fent un homenatge a Luci Minici Natal Quadroni, el primer campió olímpic barceloní. Aquest pessebre és obra de l'Associació de Pessebristes de Barcelona.
A més, al pati del Museu hi haurà una instal·lació lumínica de l'escola Elisava, que jugarà amb llums i ombres fent un diàleg amb el pessebre. D'altra banda, de l'11 de desembre al 2 de febrer també es podrà veure el tradicional pessebre del Monestir de Pedralbes, amb dos grans diorames que representen el naixement de Jesús i la Fugida d'Egipte.