[title]
Ja vam explicar que l'estiu astronòmic ens oferiria coincidències poc comunes. Quan acabi setembre haurem tingut quatre superllunes d'estiu, un fet estrany que, a més, ens deixarà una superlluna blava la nit del 30 al 31 d'agost.
Una superlluna ocorre quan la lluna nova o plena coincideixen amb el perigeu, que és el punt en què les òrbites de la Lluna i la Terra estan més properes. Què canvia això? El satèl·lit es veu més gran, sobretot a la sortida i a la posta.
Les dates de les quatre superllunes han estat el 4 de juliol, l'1 d'agost i encara falten les del 30 d'agost i el 29 de setembre.
La superlluna blava
La superlluna del 30 d'agost a més és un fenomen doblement extraordinari, perquè es cataloga com una superlluna blava (sense ser d'aquest color). S'anomenen així quan es poden veure dues llunes plenes en un mateix mes del calendari. Així que si sumem la del dia 1 i després la pròxima del 30 d'agost, tenim una superlluna blava a tocar.
La sortida de la superlluna blava es podrà veure si mirem en direcció a la platja (est, sud-est) al voltant de les 21 h. Si us la perdeu, haureu d'esperar fins a 2026 per tornar a viure un fenomen semblant.
On veure la lluna blava a Barcelona?
Igual que amb la pluja d'estels, els millors llocs per veure la superlluna blava seran entorns alts i lliures de contaminació lumínica. És recomanable l'aplicació Light Pollution Map, que posa a l'abast punts foscos ideals per veure fenòmens astronòmics.
A Barcelona, la serra de Collserola és el punt natural més pròxim a la ciutat. Sense anar tan lluny, un altre punt ideal serà el parc de Montjuïc, que s'erigeix, a més, com un balcó ideal amb vistes a la mar per veure'n la sortida.
Altres entorns naturals propers sense contaminació lumínica poden ser les serres del voltant de la ciutat com Santa Creu d'Olorda, els paratges muntanyosos entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat i, si esteu disposats a anar més lluny, el Puig Madrona, al Papiol, o fins i tot Montserrat.