Notícies

El Museu Hermitage de Barcelona cada cop més a prop

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

El novembre passat anunciàvem que l'arquitecte japonès, Toyo Ito, firmaria l'espectacular edifici que acolliria el futur Museu Hermiatge al Port de Barcelona. S'acompanyava d'unes imatges de la façana, detalls de les dimensions i amb el misteri de si l'ajuntament acabaria donant els permisos municipals. Cinc mesos després, el vistiplau de l'administració pública segueix sense resposta però sí que hi hagut un moviment per part del Museu sol·licitant el permís per construir un edifici d'aquestes característiques en una zona destinada a funcions portuàries. Segons la resolució que va publicar dimecres passat el BOE, aquesta sol·licitud s'ha formalitzat i suposa un pas important en la materialització d'un projecte que havia passat de calaix en calaix des del 2012.

L'any 2012 esclatava la bomba

El famós museu rus Hermitage volia aterrar a la capital per obrir una seu. La proposta era tan ferma que el 2016 tenia dates per ficar la primera pedra, ubicació - al costat de l'Hotel Vela - i plànol. El que no sabien ni esperaven és que després de tants anys la cosa seguís paralitzada i amb el rebuig d'un Ajuntament que no acaba de veure beneficiosa la proposta per a un barri tan massificat pel turisme com la Barceloneta. Sigui com sigui el macro-projecte museogràfic de 16.000 m² i amb unes previsions d'èxit que congelen - un milió de visitants el primer any - van tornar a la càrrega amb un nou disseny d'edifici.

Ubicació del futur Museu Hermitage Barcelona
Ubicació del futur Museu Hermitage Barcelona
Foto: Time Out BCN

Toyo Ito, arquitecte japonès que ha dissenyat edificis icònics arreu del món (recinte de Fira Barcelona i l'Hotel Porta Fira de l'Hospitalet) compta amb el prestigiós premi Pritzker, s'encarregarà de firmar un museu que busca ser una nova icona de la ciutat. Però la pregunta que es fa l'Ajuntament és si a la ciutat li fan falta més icones d'atracció turística i més en una zona tocada per la gentrificació com és el barri de la Barceloneta. La ubicació, des del principi, ha sigut l'escull més important per l'Ajuntament a l'hora de donar els permisos municipals necessaris per començar a construir. L'Associació de Veïns de la Barceloneta van expressar a finals de l'any passat que veuen amb bons ulls el projecte museogràfic pel seu caràcter integrador i motor de nous llocs de treball sense haver de trair el caràcter cultural de la ciutat.

Fira de Barcelona i Hotel Porta Fira dissenyats per Toyo Ito
Fira de Barcelona i Hotel Porta Fira dissenyats per Toyo Ito
© Wikipedia

Un edifici que ens sona d'alguna cosa

Sigui com sigui, la bola del museu Hermitage es va fent gran amb la presentació d'un edifici que no té res a veure amb les propostes clàssiques que es van presentar en els seus inicis i l'inici de tràmits que ja poden ser definitius, o no. No és estrany que la façana us recordi la de Fira Barcelona de l'Hospitalet, també compta amb tancaments de vidre i predomini de formes arrodonides. Amb 25 metres d'alt, 48 d'ample i 12.000 m² útils, el futur museu Hermitage tindrà tres plantes, un auditori amb capacitat per 300 persones i un gran vestíbul. El cost, de moment, s'eleva fins als 52 milions d'euros i els impulsors esperen que amb l'avançament del projecte de Toyo Ito i la sol·licitud de la concessió, el Museu Hermitage estigui cada vegada més a prop.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions

Últimes notícies

    Publicitat