Notícies

Així serà l'esperada pluja d'estels que es podrà veure aquest juliol

Els delta-Aquàrids arribaran poques setmanes abans que les populars pluges de Perseids d'agost

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Pluja d'estels delta-Aquàrids
Foto: Shutterstock
Publicitat

Fa uns mesos, països com Mèxic, els Estats Units i Canadà van ser testimonis d'un dels fenòmens astrològics més impressionants de l'any (i de la dècada): un eclipsi solar que va enfosquir durant uns minuts la part central d'aquests països. Malgrat que si sou de Barcelona haureu d'esperar fins al març de 2025 per intentar presenciar un eclipsi parcial, aquest estiu si aixequeu el cap també podreu gaudir d'un dels espectacles astrològics més esperats de l'estiu.

Com cada any, durant la primera quinzena d'agost els Perseids il·luminaran el cel amb una de les pluges d'estels més màgiques de l'any. Per veure estels, però, no haureu d'esperar fins a l'agost, sinó que, com cada any, a partir del pròxim 12 de juliol, des d'algunes parts de Catalunya es podrà veure la pluja d'estels delta-Aquàrids. Malgrat que aquesta pluja de meteors es veu millor a l'hemisferi sud del planeta, des del nord també es podran detectar, només que amb menys intensitat.

pluja d'estels delta-Aquàrids
Foto: Shutterstock

Segons els experts, els delta-Aquàrids d'enguany arribaran al seu punt àlgid el dimarts 30 de juliol amb una freqüència de 25 meteors/hora, el que significa que la probabilitat de poder veure'n més d'un és força elevada. L'any passat, la pluja va coincidir amb la lluna creixent, una fase que va dificultar més la visibilitat i que aquest any tampoc variarà massa, ja que la pluja d'enguany coincidirà amb la lluna plena del dia 24 de juliol, per la qual cosa caldrà aprofitar les primeres hores de la nit per veure els estels.

Què són exactament els delta-Aquàrids?

Els delta-Aquàrids són partícules del cometa 96P Machholz que entren a la terra en paral·lel a gran velocitat i, quan entren en contacte amb la nostra atmosfera, es calcinen i es converteixen en meteors, que són el que nosaltres veiem des de la Terra i anomenen estels fugaços. I si venen del cometa 96P Machholz, d'on ve el seu nom? El nom de la pluja ve perquè el seu radiant, que fa referència al punt del cel del qual sembla que ve, es troba a la constel·lació d'Aquari molt a prop d'una de les estrelles que més brilla de la constel·lació, la Delta Aquari.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Estiu

    Últimes notícies

      Publicitat