[title]
La Sagrada Família, el Mercat de les Flors, la Torre Bellesguard i el Pavelló Mies van der Rohe són alguns dels edificis que formen part del patrimoni arquitectònic de Barcelona. La ciutat té una riquesa cultural i arquitectònica coneguda arreu del món, però hi ha edificis que encara són joies amagades per a molts, inclús per als mateixos barcelonins i barcelonines. Segur que ja heu trepitjat el monestir de Pedralbes –i si no, és una visita obligatòria–, però heu anat al Palau Reial de Pedralbes? L’antiga finca medieval es troba uns 15 minuts a peu del monestir i, tot i que va ser restaurada per Joan Martorell a la segona meitat del segle XIX, ara es tornarà a reformar.
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que la Comissió de Govern ha aprovat el projecte que rehabilitarà els pavellons 3 i 4 de l’equipament per poder acollir la futura seu de la Casa Àsia. Els treballs actuaran sobre una superfície construïda de 1.993,49 m², que es rehabilitarà de forma integral per recuperar i valorar el patrimoni, la història i l’arquitectura del recinte i per poder reobrir com la nova seu de Casa Àsia el 2026, coincidint amb el seu 25è aniversari. “Es tracta d’una actuació fruit de la col·laboració entre administracions que suposarà una reforma integral dels espais d’un dels edificis més emblemàtics del districte”, ha assegurat el regidor de les Corts, David Escudé.
Pel que fa als usos dels pavellons, cada edifici acollirà diferents àrees i funcions. Per una banda, el pavelló 3 es destinarà a oficines i sales de reunions, i també acollirà diferents esdeveniments que s’organitzaran al seu pati interior. El pavelló 4, doncs, es preveu que es dediqui a tots aquells espais de la institució que estan oberts al públic, com l'auditori, la mediàtica i les diferents sales polivalents on es duen a terme tota mena d’activitats. Segons el que ha avançat el consistori, les obres començaran el primer semestre del 2025 i, uns 13 mesos després, l’estiu del 2026, Casa Àsia ja es podrà traslladar des de la Capella dels Infants Orfes de Ciutat Vella –la seva ubicació actual– cap als pavellons 2 i 3 del Palau de Pedralbes.

Un palau amb uns espectaculars jardins públics
Malgrat la monumentalitat de l’edifici, el Palau de Pedralbes va ser una antiga masia medieval del segle XVII que va ser comprada l’any 1862 per Eusebi Güell. Va ser el nou propietari qui va encarregar la reforma integral de l’equipament a Joan Martorell i Montells, qui també va construir el palauet i la capella neogòtica que hi ha dins el mateix recinte i que encara es conserven. Després de convertir-se en un palau reial entre el 1919 i el 1931, va passar a mans de l’Ajuntament de Barcelona i actualment funciona com a Secretaria General de la Unió pel Mediterrani.
Més enllà del seu imponent exterior, el recinte acull uns magnífics jardins plens de sorpreses que podeu descobrir de franc, ja que estan oberts al públic i l’entrada és lliure i gratuïta. Entre els elements que hi trobareu, hi ha la coneguda Font d’Hèrcules, que té una figura de l’heroi sobre una pila amb l’escut de Catalunya i un drac de ferro forjat d’on encara surt l’aigua. Aquesta font, així com els pavellons de la Finca Güell, forma part de la recreació del poema L’Atlàntida de mossèn Cinto Verdaguer. La font, però, no és l’únic element que amaguen els jardins, sinó que també se’n conserva la part dissenyada per Nicolau Maria Rubió i Tudurí, amb grans palmeres i xiprers, un estany i tres fonts lluminoses.
