Notícies

Així són els espectaculars uniformes de Mongòlia per als Jocs Olímpics que s'han viralitzat a les xarxes socials

La firma mongola Michel & Amazonka s'ha allunyat de la roba esportiva i ha apostat per l'alta cultura i la tradició

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Uniformes Mongòlia Jocs Olímpics
Foto: Instagram / @michaelamazonka
Publicitat

Ja ha començat el compte enrere per donar la benvinguda als Jocs Olímpics, que se celebraran del 26 de juliol a l'11 d'agost a París. Se'n sentirà a parlar molt, de la competició esportiva més important de l'any, però durant aquests darrers dies els protagonistes no han estat els atletes, sinó la roba que portaran. Les xarxes socials s'han omplert de milers de publicacions i comentaris d'admiració i sorpresa cap a l'uniforme olímpic oficial de Mongòlia. El país asiàtic ha volgut deixar de costat el xandall i la roba esportiva i ha apostat per l'alta costura i la tradició a càrrec de la firma mongola, Michel & Amazonka.

Les fotografies que la mateixa marca ha publicat al seu perfil d'Instagram per anunciar els uniformes han fet la volta al planeta per la seva originalitat. Tota la col·lecció, tant la masculina com la femenina, està inspirada en els vestits tradicionals del país, on destaquen els brodats amb fil daurat, i dels colors de la bandera nacional: vermell, blau i blanc. Si ens hi fixem més de prop, podem veure que, a més de ser un homenatge per al mateix país, també ho és per a París, ja que hi ha brodats de siluetes tan emblemàtiques de la capital francesa com la Torre Eiffel i la flama olímpica. Les faldilles i les capes plisades, que aporten l'efecte de rigidesa a les peces, i els complements com les arracades llargues i les bosses a conjunt també s'han endut una gran onada d'afalacs. Els atletes lluiran els imponents uniformes durant la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics, el pròxim 26 de juliol a la vora del riu Sena, a més, els dos portadors de la bandera del país portaran un uniforme especial que la marca els hi ha fet a mida per l'ocasió.

Amb només nou anys de vida, Michel & Amazonka ja s'ha convertit en tota una icona dins el sector de la moda i ara també de l'esport. Van fundar la firma les germanes Michel Choigaalaa i Amazonka Choigaalaa, que somiaven a poder exportar els dissenys i la cultura de Mongòlia a la resta del món i que, gràcies a la col·laboració amb els Jocs Olímpics, han aconseguit que tot el món tingui els ulls posats en les seves creacions que, per molts, podrien formar part d'un museu com a autèntiques obres d'art.

La firma mongola també és un clar exemple del poder comunicatiu i polític de la moda. No és cap secret que la roba s'ha fet servir com a mitjà d'expressió personal i no verbal des dels inicis de la història. A les antigues civilitzacions d'Egipte, Grècia i Roma, les teles que s'utilitzaven per fer els vestits mostraven l'estatus social i la riquesa de qui les portava per mostrar poder; a l'Edat Mitjana, les cotilles o 'bustiers' es feien servir com una eina més de repressió cap a les dones, que perdien independència fins i tot a l'hora de vestir-se; i, als anys 60, amb la serigrafia la samarreta es va convertir en un llenç en blanc per plasmar missatges polítics i reivindicatius. En l'actualitat, centenars de firmes encara utilitzen la roba per donar veu a causes socials, reivindicar la seva cultura i fomentar l'expressió individual.

L'uniforme d'Haití, un dels altres protagonistes

Un altre dels uniformes destacats dels Jocs Olímpics d'enguany és el d'Haití, a càrrec de la dissenyadora Stella Jean en col·laboració amb el pintor haitià Pilippe Doddard. La dissenyadora italiana-haitiana ha compartit les fotografies de la col·lecció al seu perfil d'Instagram, on ha explicat que totes les peces són un homenatge al "renaixement de la primera república negra". Els dotze atletes haitians lluiran l'uniforme durant la cerimònia d'obertura de la competició, una vestimenta que demana al món que Haití va canviar la trajectòria de la història i que "respondre a la seva crida no és només un deure ètic, ja que està en joc el present i el futur del multilateralisme", explica la dissenyadora.

Tant la faldilla que duran les atletes femenines com els pantalons que portaran els masculins estan estampats integralment per pinzell de Philippe Doddard, on destaquen els colors de la bandera d'Haití: el blanc, el vermell i el blau. Els uniformes del país han suscitat milers de reaccions a les xarxes socials amb comentaris com "gràcies per defendre la teva nació a través de les teves creacions" fins a d'altres que demanen poder comprar algunes de les peces de la col·lecció olímpica. Tots els esportistes haitians lluitaran per endur-se alguna medalla cap a casa, tot i que moltes mirades estaran posades en la gimnasta Lynnzee Brown, que farà història convertint-se en la primera atleta a representar a Haití en la modalitat de gimnàstica olímpica.

L'esport i la moda

Fa unes setmanes, el Vogue World 2024 a París va demostrar que la moda i l'esport també poden anar de bracet. L'esdeveniment va celebrar els 100 anys de la revista de moda més prestigiosa del món amb 70 ballarins, 151 models i alguns dels artistes més exitosos del moment, com Bad Bunny, a l'exclusiva plaça Vendôme. La temàtica d'enguany, però, van ser els Jocs Olímpics, que se celebraran aquest estiu a la capital francesa. L'esdeveniment va reunir 188 atletes que van desfilar per la plaça acompanyats de la música de l'orquestra de 40 músics que va tocar durant tot l'espectacle. Les tenistes Serena i Venus Williams, la selecció francesa de ciclisme i l'esquiadora acrobàtica Eileen Gu van ser alguns dels esportistes que van demostrar, un cop més, que la història d'amor entre moda i l'esport continua.

NO T'HO PERDIS: Què fer aquest cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat