[title]
Aquest any en curs li vaig sentir a dir dues vegades a Ferran Adrià: "No és perquè sigui el meu germà, però en pocs llocs es menja com a l'Enigma, i l'Albert ara mateix és un dels millors cuiners del món, fa coses que són, salvant les distàncies, el més similar que pots trobar ara a com era menjar a Elbulli".
Portar la contrària a Ferran Adrià és molt difícil, i menys quan els guardons de The Best Chef World Awards li donen la raó: Albert Adrià (L'Hospitalet, 1969) ha estat considerat aquest dimecres el segon millor cuiner del món per ‘The Best Chef Award’, en una cerimònia que s’ha celebrat a Dubai. El jurat del premi ha valorat que Adrià "és una icona de l'experimentació culinària, que continua trencant fronteres" [...] i combina la narració d'històries amb una tècnica innovadora, consolidant la seva influència al sector".
La fita encara té més mèrit, si tenim en compte que aquesta és la primera vegada que la llista abandona el format del Top 100 i es limita a tres noms principals. L'acompanyen en el podi els danesos Rasmus Munk –copropietari del restaurant Alchemist de Copenhague, en el primer lloc– i en el tercer lloc el xef Eric Vildgaard, responsable del restaurant Jordnaer, també de Copenhague. Per Adrià aquest premi segur que té un regust de reivindicació molt especial, car el cuiner, després del trasbals de la pandèmia, va fer net de restaurants i col·laboracions i es va centrar en un únic restaurant propi (i des del darrer estiu, una gelateria, Gelato Collection).
Enlloc del format Top 100, el rànquing ha estrenat el sistema de Ganivets, que premien els xefs en funció del seu impacte i talent. Hi ha les categories de Tres Ganivets ("Els Millors"), Dos Ganivets ("Classe Mundial") i Un Ganivet ("Excel·lents"). Dels 97 xefs distingits amb els Tres Ganivets, n'hi ha quatre de Barcelona, a banda d'Adrià: Javier i Sergio Torres (Hermanos Torres), Paco Méndez (Come) i l'Oriol Castro de Disfrutar. I una catalana: Fina Puigdevall de Les Cols.
NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona