[title]
Totes les edicions del festival de menjar All Those Food Market s'esperen amb ganes, però aquesta més que mai: en el seu desè aniversari, l'All Those estrena localització al Moll de la Fusta, els dies 20 i 21 d'abril. Val a dir que la progressió del festival no és poca cosa: van començar el 2014 com a un mercat de producte alimentari de proximitat que es va celebrar als Jardins de la Universitat de Barcelona, i han passat a reunir 20.000 persones als jardins del Teatre Nacional de Catalunya en la darrera edició.
La Viqui Sanglas, impulsora i codirectora del festival des dels seus inicis, explica que "no és que vingués poca gent la primera edició, van ser unes 7000. Estem molt contents amb l'evolució del festival, però tampoc hem crescut tant amb assistents, més aviat hem evolucionat amb les localitzacions i l'oferta", considera. I segueixen en evolució constant, perquè l'edició de tardor es celebrarà al Fòrum els dies 11 i 12 d'octubre, i el 21 i 22 de setembre estrenen All Those a Madrid, al Museo del Ferrocarril.
Com sempre, aquest cap de setmana tindran una oferta de molt bons restaurants de Barcelona en versió menjar de carrer. Hi trobareu sabors tradicionals amb tocs sorprenents com els de Dos Pebrots, Palo Verde o Fat Barbies, que compartiran protagonisme juntament amb noves propostes com les de Casa Inés, Insolent o Molla, la nova proposta d'entrepans de Sartoria Panatieri. Pero Sanglas considera que la seva ànima rau en el mercat d'artesans, que enguany ajunta un centenar d'emprenedors gastronòmics: "Creiem en els petits productors locals i la nostra compra diària és així. Sovint ens pregunten: com trieu els productors? Sou un mercat eco? No, però ens agrada donar difusió a gent que fa les coses amb molta passió i cuida tots els processos, inclòs el disseny. El mercat d'artesans desprèn una energia molt particular, veus que tothom està orgullós del que fan i ven".
Els artesans tenen una energia molt particular perquè estan molt orgullosos del que fan
Sanglas es refereix a artesans com el forn Cloudstreet o la cervesera Garage Beer, que els van acompanyar des del primer dia i avui són negocis de proximitat molt rellevants a Barcelona. Enguany hi participen projectes com la xocolata single origin de Notka Chocolate, els fermentats de Sants Ferments, l’oli d’oliva verge extra d’Oli Cometes o la ginebra artesanal de 100 & Nomore.
All Those Food Market va sorgir en aquell moment, 2013-2014, on a Barcelona tot just començaven a ensenyar la roda els 'food trucks', i es van inspirar en models de negoci locals i algunes contradiccions que van veure en viatges arreu del món. "Com el Mercat Nou de Kreutzberg, que va lluitar per recuperar un mercat antic per als emprenedors gastronòmics locals". O comprovar que a Nova York el famós mercat verd de Tompkins Square només tenia pomes, "però a la cadena de supermercats Whole Food hi havia de tot".
Amb motiu del desè aniversari del festival, i amb la intenció de potenciar la presència de l'alta artesania a la gastronomia, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) de la Generalitat de Catalunya i l'artista especialitzada en Food Art, Elsa Yranzo, presentaran "Dansa Eterna. Artesania, aliments i divinitat", una instal·lació artística de tres altars inspirats en tres deesses gregues, d'on sorgirà un diàleg entre tres peces d'artesania representant els oficis de la fusta, la ceràmica i el vidre, i els aliments mediterranis pa, oli i vi.
NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona