Notícies

Ana María Moix, Carmen Laforet i altres dones relacionades amb el món dels llibres donaran nom a biblioteques de Barcelona

La iniciativa també inclourà altres personalitats del món de la cultura i de l'entorn veïnal i associatiu

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Ana María Moix
Foto: 'Ana María Moix. Passió per la paraula' / 3Cat
Publicitat

En l'actualitat, la majoria de les biblioteques barcelonines porten noms d'homes, com la Gabriel García Márquez i la Joan Miró, una situació que canviarà ben aviat. Totes aquelles biblioteques que només porten el nom del barri ara adoptaran els noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un fort vincle amb la ciutat. Aquest 2024, sis biblioteques canviaran el seu nom pel de personalitats relacionades amb el món del llibre i la cultura o de l'entorn veïnal i associatiu.

La Biblioteca Fort Pienc, a l'Eixample, rebrà el nom de l'editora, escriptora i poeta Ana María Moix Meseguer, considerada una de les principals veus literàries de l'anomenada Gauche Divine a la Barcelona dels anys 60 i 70 del segle XX i que també va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2006. La Biblioteca Vila de Gràcia portarà el nom de la narradora, comediògrafa i periodista catalana Rosa Maria Arquimbau. Arquimbau va començar a publicar sota el pseudònim Rosa de Sant Jordi i que va destacar per tenir una visió feminista i avançada per l'època entorn de l'art, l'amor i l'amistat.

Biblioteca
Foto: Ajuntament de Barcelona

Quatre biblioteques de Nou Barris també seran rebatejades: la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta s'anomenarà Carmen Laforet en honor a la novel·lista barcelonina autora d'obres com 'La mujer nueva' i 'La niña y otros relatos'; la Biblioteca Nou Barris homenatjarà la bibliotecària i escriptora, Aurora Díaz Plaja; la Biblioteca Canyelles portarà el nom de l'activista veïnal de Nou Barris, Maria Àngels Rivas; i la Biblioteca Zona Nord s'anomenarà Mària Sànchez Ledesma, en honor a la periodista als Serveis Informatius de RTVE Catalunya.

Les dones als carrers i espais públics de Barcelona

Només un 7,6% dels carrers de Barcelona tenia nom de dona l'any 2021. Tot i que segons algunes cançons, novel·les i pel·lícules Barcelona té nom de dona, la realitat és que fa tres anys, de 4.600 espais 'batejats' de la ciutat, només 350 portaven el nom d'una dona.

El passat 8 de març, la ciutat va batejar les estacions de metro amb un mapa on existien les estacions de Mercè Rodoreda, Alèxia Putellas i Carmen Amaya, entre moltes altres, però el projecte només va ser simbòlic. Una iniciativa que sí que es va dur a terme el mateix dia va ser l'afegiment setze noms de dones a diversos carrers de la ciutat. Ara, Barcelona no només tindrà carrers i places amb nom de dona, sinó que algunes de les seves biblioteques també en tindran.

NO T'HO PERDIS: Aquest és el rànquing dels llibres més prestats a les biblioteques de Barcelona el 2023

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat