[title]
En mig de l’onada de tancaments d’establiments històrics que abaixen la persiana a Barcelona, també n’hi ha d’altres que, malgrat desaparèixer, reobren en mans de nous propietaris compromesos a no deixar caure en l’oblit la seva història. Aquest és el cas de La Madurada Petit Versailles, el nou restaurant que acaba d’obrir dins el local que va acollir durant 109 anys l’antic Bar Versailles de Sant Andreu. L’establiment acaba d’obrir les portes a l’espai del número 225 del carrer Gran de Sant Andreu amb una imatge completament renovada després que l’antic bar tanqués pressionat pels 10.000 euros de lloguer mensuals.
Tot i la nova estètica i la carta renovada, els nous propietaris no han volgut que els clients i la gent del barri oblidessin el bar que va ocupar el local durant més d’un segle. Per aquest motiu, el restaurant ha explicat a través del seu perfil d’Instagram que recuperen el nom original del 1915 “Petit Versailles”, un nom “que durant la dictadura franquista va haver de canviar per la versió castellanitzada ‘Versalles’”. Així doncs, La Madurada Petit Versailles ha conservat el nom i alguns elements de l’espai, tot i que no estaven protegits per l’Ajuntament.
De bar de barri a braseria
De les tapes i els plats típics com les croquetes i els entrepans, a la carn i les verdures a la brasa. El nou establiment es defineix com “un santuari gastronòmic” on preparen tots els plats amb la cuina al carbó. Tot i la gran varietat d’opcions, les carns són la seva especialitat i en podreu trobar de tota mena, procedència, talla i maduració, com la mitjana de vaca Simmental, el secret ibèric i l’entrecot madurat. Si no sou gaire fanàtics de la carn, no us preocupeu perquè la carta també inclou opcions amb peix, com el salmó a la brasa amb teriyaki, i d’altres de vegetarianes com l’amanida de burrata, ruca i pesto de festuc. Cal recordar que, tot i que sigui nou a Sant Andreu, La Madurada no és nova a Barcelona, sinó que el 2023 ja va obrir un local a Horta amb un menú dissenyat també pel seu xef executiu, Joaquín Sánchez.
El Versailles, part de la història del barri
La Madurada s’ha compromès a mantenir viva la història del Bar Versailles, i s’ho mereix. Pere Riera és qui ha estat al capdavant del bar des del 2012 i qui va aconseguir que el local complís el seu centenari d'història, però va ser fundat molt abans per la família Heredero, que en va ser la propietària fins a l'any 2009, quan es va fer una reforma integral de l'espai. Més d'un segle de vida dona per molt i, a més de ser un bar emblemàtic, durant la Guerra Civil el seu magatzem va ser un refugi per al veïnat per protegir-se dels bombardejos. Tot i que els andreuencs temien que la seva història marxés completament amb el bar, La Madurada n’ha assegurat la continuïtat.
