Notícies

Aquest edifici centenari de la Barceloneta es transformarà en un espai cultural per al veïnat

El nou equipament inclourà una sala d'actes amb escenari, tribuna, un camerino i sales de ràdio, entre altres espais

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Cooperativa El Siglo XX, la Barceloneta
Foto: Ajuntament de BarcelonaBarceloneta
Publicitat

Barcelona està plena d'edificis que anys enrere eren comerços de barri, teatres i punts de trobada i que amb el pas dels anys han quedat en desús. Alguns acaben enderrocant-se pel seu mal estat, mentre que d'altres es recuperen per gaudir d'una segona vida, com és el cas de l'edifici de l'antiga Cooperativa El Segle XX. La Comissió de Govern de l'Ajuntament ha aprovat el projecte de rehabilitació de l'històric edifici de la Barceloneta, al carrer Atlàntida 1-3, que el convertirà en un nou equipament veïnal educatiu on s'organitzaran activitats i tallers culturals i recreatius per als veïns i veïnes del barri.

Els treballs actuaran sobre les quatre plantes i els més de 680 m² de l'immoble, una reforma integral que donarà peu a una sala polivalent, un espai de trobada, una sala d'actes amb escenari, sala tècnica i de control, tribuna, un camerino, i sales de ràdio, croma i edició de vídeo. Es preveu que les obres donin el tret de sortida el pròxim 2025 i que tinguin una durada de setze mesos, ja que primer es treballarà sobre els fonaments i l'estructura, la restauració de parets i tancaments i ja després, en l'actualització de totes les instal·lacions. "És un projecte important, perquè reivindica la memòria del barri i la memòria del moviment obrer i perquè a partir d'aquí donarà servei als joves i veïns i veïnes i també a escoles del barri i de Ciutat Vella", ha assegurat el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera.

Cooperativa El Segle XX
Foto: Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament va comprar l'edifici set anys enrere i ara, amb una inversió prevista de 3,07 milions d'euros, el recuperarà perquè la Barceloneta gaudeixi d'un equipament cultural dedicat als veïns. El consistori també ha avançat que, de les quatre plantes que es reformaran, una d'elles estarà dedicada en exclusiva a activitats dirigides per a joves, mentre que la resta de l'espai serà apte per a tothom amb iniciatives per a usos veïnals, educatius i culturals. El projecte també inclou la transformació de la tercera planta en un espai tecnològic d’audiovisuals, que col·laborarà amb els centres educatius tant del barri com de la resta de Ciutat Vella. 

L'edifici de la Cooperativa, però, no és l'únic de la Barceloneta que es veurà sotmès a un procés de millora, sinó que altres equipaments del barri com l'escola bressol La Mar, les pistes de la Maquinista, el local d'entitats, el nou Centre d'Atenció Primària i l'Institut de Nàutica també es rehabilitaran. La reforma de diversos edificis de la Barceloneta s'inclou dins el paquet d'inversions pactat per l'actual mandat pel Govern municipal amb els veïns i veïnes per al barri. La iniciativa ja ha posat en marxa un paquet d'actuacions municipals i inversions de 31 milions d'euros pel manteniment de l'espai públic, renovar el mobiliari urbà, millorar els equipaments públics i el parc públic d'habitatge al barri.

Un edifici centenari

A principis del segle XX, l'any 1901, un centenar d'associats van fundar la que aleshores s'anomenava Cooperativa Obrera Popular El segle XX a la Barceloneta. L'espai va posar en marxa dues botigues, una de queviures i una altra que funcionava com a drogueria, el forn, la secció de cafè i la taverna. Després de gairebé quatre dècades en funcionament, el 25 de gener de 1939, un dia abans de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, va ser destruïda pels bombardeigs i, tot i que va estar a punt de desaparèixer, va aconseguir tirar endavant llogant espais al Club Natació Atlètic Barceloneta i als Cors Clavé, on es va traslladar. 

Ara, l'edifici s'ha convertit en part de la història del passat obrer de la Barceloneta i és una reivindicació històrica del moviment veïnal de la zona que reclamava recuperar l’edifici i mantenir alguns elements com el cartell de la porta principal, el vidre serigrafiat de l’entrada de la sala d’actes i el teatre de la segona planta, entre altres, unes demandes que, en teoria, han estat acceptades. 

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat