[title]
A Barcelona, l’arquitectura vibra: tenim modernisme per donar i per vendre, edificis singulars, grans icones arquitectòniques i noves construccions enlluernadores. Per això no ens fa estrany saber que entre els guanyadors de dels Premis ARQUITECTURA que cada any atorga el CSCAE, el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya, hi ha un edifici que es troba ben a prop de casa nostra.
La cerimònia, que es va celebrar ahir al Museu Nacional del Prado de Madrid, va premiar 9 projectes arquitectònics pel seu compromís social, cultural i mediambiental, d’entre 21 obres finalistes, seleccionades d’entre els 429 treballs presentats.
L’edifici premiat són les oficines 1822, que acullen la farmacèutica Galenicum i que ha estat rehabilitat per un estudi d’arquitectes catalans, anomenat HARQUITECTES. La construcció es troba a Esplugues de Llobregat i, concretament, ha rebut dos guardons: el Premi Re a la Rehabilitació, pels seus valors a la rehabilitació, renovació i regeneració; i el Premi d'Arquitectura Espanyola (ex aequo).
Però, com és aquest edifici? Les oficines 1822 són el resultat de la renovació d’un edifici industrial, per a convertir-lo en l’espai de treball d’una empresa farmacèutica. L’interior destaca per ser un espai diàfan, al centre del qual hi ha un pati central.
Com que l’empresa té 140 treballadors de diversos departaments, un dels reptes del projecte era que l’edifici s’adaptés a les necessitats d’aquests. Per això, en aquest edifici ampli i sense gaires divisions d’espai s’hi han construït panells de fusta transparents que creen àrees de treball, així com petites zones per l’oci i el descans. Tot això, en un ambient on la vegetació pren el protagonisme.
El jurat ha destacat “la sensibilitat del projecte per recuperar construccions existents solucionant els desafiaments tècnics de manera sostenible i estètica”; contribuint a la regeneració urbana. Les oficines 1822 demostren que els espais industrials de les ciutats, que ara queden obsolets, poden tenir una segona vida i poden esdevenir llocs que augmenten la qualitat de vida de les persones.
Més enllà del premi a la Rehabilitació i el Premi d’Arquitectura Espanyola, els guardons també premiaven valors altres maneres d'exercir la professió d’arquitectura (Premi Compromís); valors universals (Premi Sostenibilitat i Salut); valors culturals i artístics (Premi Nova Bauhaus); valors bàsics de l'Arquitectura i l'Urbanisme (Premi Hàbitat) i valors professionals i ètics (Premi Professió).
NO T'HO PERDIS: Revetlles i festes de Sant Joan a Barcelona
Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat