Notícies

Aquest emblemàtic mercat de Gràcia s'enderrocarà i reobrirà amb tres plantes i dos soterranis

Mentre durin els treballs, l'activitat es traslladarà a sobre del llac dels Jardins del Baix Guinardó

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Mercat de l'Estrella
Foto: Mercat de l'Estrella
Publicitat

L'estiu de 2021 es van detectar unes patologies greus dins el Mercat de l'Estrella, a Gràcia, que van forcar a plantejar el trasllat del mercat al Parc del Baix Guinardó mentre se solucionaven els problemes de l'estructura de l'edifici. Quatre anys més tard i després d'algunes polèmiques, l'Institut de Mercats de Barcelona tira endavant el projecte i ha licitat l'estudi geotècnic, el primer pas per a aconseguir que les obres donin el tret de sortida entre 2026 i 2027, coincidint amb el 75è aniversari del mercat.

Al contrari dels primers plantejaments del projecte, l'estudi geotècnic ha aclarit que no es tractarà d'una remodelació o una reforma a petita escala, sinó "l'enderroc de l'actual edificació i la creació d'un nou edifici compost per planta baixa, tres plantes i dues plantes soterrani, on es preveu una excavació de vuit metres". L'estudi, però, no revela quantes parades hi haurà ni quants paradistes actuals continuaran dins el nou mercat quan s'inauguri.

Mercat de l'Estrella
Foto: Ajuntament de Barcelona

Aquesta setmana també s'ha publicat el Pla d'Actuació Municipal (PAM), un arxiu que ha confirmat que el nou mercat no només acollirà la seva activitat habitual, sinó que a sobre es construiran tres plantes d'habitatge dotacional, una iniciativa que ha quedat acceptada amb la licitació de l'estudi. Tots els pisos que es construeixin seran d'ús públic i es destinaran a acollir persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

El nou mercat provisional 

L'Ajuntament va confirmar que l'activitat del mercat es traslladaria sobre el llac dels Jardins del Baix Guinardó el passat mes de maig de 2023, una decisió que va dur molta polèmica. L'associació de veïns Salvem el Parc presentarà una demanda contra el consistori quan es licitin les obres per construir el mercat provisional, segons va confirmar la seva presidenta, Patricia Moya, a TOT Barcelona. Moya va assegurar que tot el procés s'ha fet "sense transparència ni consens" i afegeix que els veïns encara no han tingut accés a cap estudi previ sobre la nova instal·lació al parc.

jardins del Baix Guinardó
Foto: Ajuntament de Barcelona

Segons va confirmar Àlex Monllaó, el conseller del districte de Gràcia, es preveu que les obres comencin a finals d'aquest estiu i que el mercat es pugui traslladar al parc a finals del primer trimestre del 2025. El consistori assegura que la instal·lació només ocuparà 1.500 m² dels 21.000 que fa el parc, una explicació que no va convèncer els veïns, que ja han convocat diferents manifestacions en contra del nou mercat.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer el juny a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat