Notícies

Aquest és el país amb l'aigua de costa més neta d'Europa

Un estudi de la Comissió Europea ha analitzat les aigües de 27 països europeus, Albània i Suïssa

Laia Jordà Sánchez
Liv Kelly
Croàcia
Foto: Shutterstock
Publicitat

Les escapades a la platja consisteixen principalment a estirar-se a la sorra i relaxar-se, però per a aquells que ens agrada fer surf de rem, explorar el mar amb unes ulleres i un tub o simplement remullar-nos a l'aigua, és decebedor quan les aigües són una mica més tèrboles i brutes del que semblaven a les fotografies d'internet. Doncs bé, malgrat que a Catalunya tenim platges amb aigües meravelloses, us podem assegurar que qualsevol persona que visiti Croàcia sens dubte no tindrà aquest problema, ja que, segons un nou informe europeu, el país dels Balcans té les aigües de costa més netes d'Europa.

Un informe publicat per la Comissió Europea i l'Agència Europea del Medi Ambient, ha analitzat l'aigua apta per al bany dels 27 estats de la Unió Europea (UE), i també d'Albània i Suïssa, i ha revelat que el 99,1% de les costes de Croàcia, 886 dels 894 espais analitzats, tenen una qualitat de l'aigua "excel·lent". Si ens fixem només en les aigües costaneres, Xipre és el segon país de la UE amb millor la millor qualitat, amb un 97,6%, i Grècia, amb un 95,8% de les seves aigües amb una qualitat excel·lent. Si baixem unes poques posicions, trobem Espanya, que dels 1.994 espais analitzats, 1.839 han estat considerats com excel·lents, el que representa el 92,2% del total. Però, què vol dir realment que una aigua excel·lent? Doncs bé, segons la Directiva d'aigües de bany les aigües s'avaluen mitjançant dades microbiològiques per classificar-les com a pobres, suficients, bones o excel·lents, segons els productes químics presents, així com diferents bacteris que poden causar malalties greus a les persones.

Xipre
Foto: Shutterstock/Xipre

L'informe, però, no només ha analitzat les aigües de la costa dels països europeus, sinó que ha inclòs totes les que són aptes per als banyistes, el que inclou també les de pantans, rius i llacs. Segons l'estudi, el 96% de les aigües de bany europees compleixen amb els estàndards mínims establerts per la legislació de la UE i un 85,4% tenen una qualitat excel·lent. Tot i que la seva qualitat ha millorat amb els anys, encara hi ha algunes aigües superficials i subterrànies que registren un nivell de contaminació important que s'ha disparat amb el canvi climàtic. Els països amb més aigües amb una qualitat "pobre" són Suècia, amb un 5,1%, Països Baixos, amb un 4,3%, i Irlanda, amb un 3,4% del total de les seves aigües amb una qualitat "pobre". D'altra banda, els països amb l'aigua apte per al bany més neta d'Europa són:

1. Xipre (97,6%)

2. Àustria (96,9%)

3. Croàcia (96,7%)

4. Grècia (95,8)

5. Bulgària (94,8%)

6. Dinamarca (94%)

7. Malta (92%)

8. Alemanya (90,3%)

9. Itàlia (90,3%)

10. Lituània (89,3%)

11. Luxemburg (88,2%)

12. Espanya (87,6%)

13. Finlàndia (87,2)

14. Portugal (86,2)

15. República Txeca (79,1%)

*Consulteu aquí l'informe per països complet de la Comissió Europea

NO T'HO PERDIS: Els llocs més bonics de la Costa Brava per visitar el 2024

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de benestar

    Últimes notícies

      Publicitat