Notícies

Aquest és el poble català que ‘National Geographic’ descriu com "una obra d'art"

La publicació destaca la varietat d’estils que s’hi barregen, amb influències romàniques, gòtiques i aràbiques

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Redactora
Roc de Sant Gaietà, tarragona
Foto: Ajuntament de Roda de Berà
Publicitat

A Time Out som conscients que som uns privilegiats per viure a Catalunya i estar envoltats de pobles, paisatges i racons meravellosos, per això us en recomanem alguns on heu d’anar tant sí com no, almenys un cop a la vida. Nosaltres, però, no som els únics que us animem a explorar i descobrir el país, sinó que mitjans internacionals de referència dins el sector dels viatges també ho fan. Un municipi entre les roques de la Costa Daurada ha cridat l’atenció de National Geographic, que el descriu com “una obra d’art”. Estem parlant del Roc de Sant Gaietà, una entitat de població d’una trentena d’habitants situada en un extrem de Roda de Berà, al Tarragonès. 

Si mai no n’havíeu sentit a parlar, es tracta d’un conjunt de cases on l’ADN mediterrani es pot sentir a tot arreu, i no només perquè es trobin a primera línia de mar. La urbanització està construïda davant el mar Mediterrani i està dissenyada a l’estil característic dels pobles de pescadors. Si passegeu pels seus carrers, també hi trobareu referències a altres estils d’arreu de l’Estat, com els característics patis interiors d’Andalusia. De fet, aquest va ser l’objectiu del promotor Gaietà Bori Tallada i el constructor Josep Maria Fortuny Rodríguez, els quals van iniciar el projecte l’any 1964 amb la idea de crear una mena de barri que recordés un poble marítim i amb influències no només catalanes, sinó de la resta de l’Estat i del món. Si aixequeu el cap mentre camineu pels seus carrers, hi trobareu meravelles d’estil romànic, gòtic i, fins i tot, àrab. 

Roc de Sant Gaietà, tarragona
Foto: Ajuntament de Roda de Berà

La publicació destaca que, la forma en la qual està dissenyada la urbanització recorda el conegut com "típic poble espanyol", que es caracteritza per incloure elements com les reixes i les portes de ferro forjat. En el cas del Roc de Sant Gaietà, moltes de les façanes i infraestructures inclouen la pedra de la pedrera romana del Mèdol, també a Tarragona, i molts dels marcs de les finestres s’han recuperat d’antigues masies i cases abandonades gràcies al restaurador i artista Pep Gasol. Més enllà de la seva bellesa arquitectònica i les vistes des de les cases i els carrers dignes de postal, National Geographic també destaca algunes “atraccions turístiques” dins la petita àrea que els visitants no es poden perdre.

Molt d’art i un claustre romànic  

Entre els espais que destaca la publicació, es troba el que havia de ser el Club Marítim de la urbanització. Amb el pas dels anys i a mesura que va avançar el projecte, però, l’edifici es va convertir en un centre cívic amb molt d’encant, tant per dins com per fora. Una gran porta que replica la de l'església de Sant Pere, a Àvila, dona la benvinguda a tots els usuaris que, un cop dins, poden visitar la galeria d’art, el Museu de la Ràdio de Luis del Olmo i l’Espai Jujol, dedicat a l’artista Josep Maria Jujol i Gibert. 

La darrera recomanació que fa National Geographic per visitar el Roc de Sant Gaietà és un claustre romànic que descriu com “un dels racons més bonics” de la urbanització. Dins, s’hi amaga Les tres Maries, un mural de Philippe Lavaill, un conegut escultor català establert a Bescaran, a l’Alt Urgell.

Roc de Sant Gaietà, tarragona
Foto: Ajuntament de Roda de Berà/Centre Cívic la Roca Foradada

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona 

Més de escapades
    Últimes notícies
      Publicitat