[title]
L’any 2015, un dels dissenyadors barcelonins amb més impacte internacional del segle XXI i una de les figures fundacionals de l’àmbit 'food desgin', Martí Guixé, es va proposar realitzar un projecte totalment innovador: crear l’Ex-Designer Bar, un bar a escala real íntegrament produït en impressió 3D. Així doncs, en col·laboració amb l’arquitecte Pau Badia, Guixé va dissenyar i construir de manera autònoma i sense ajuda tots els elements del local al carrer Entença de Barcelona. A l’establiment hi van instal·lar tres impressores de manera que durant gairebé cinc anys l’espai es va anar redissenyant i construint; des de les rajoles dels murs fins al mobiliari, passant també pels utensilis petits com els gots, els plats i els coberts, la maquinària imprimia tots els elements que conformaven el bar.
La inauguració del local estava programada pel febrer de l’any 2020, però –com bé sabem– la pandèmia va irrompre i va forçar el seu tancament provocant un procés de "desconstrucció" peça a peça. Així, l’Ex-Designer Bar va deixar de ser un espai per convertir-se en un "objecte" habilitat per altres possibles usos.
Ara, el Disseny Hub de Barcelona li ha trobat una utilitat i és que, del 23 de maig al 25 d’agost, exposarà el projecte de Guixé en el seu format original. La instal·lació es muntarà a partir dels murs, dels panells de fusta i les rajoles que conformaven L’Ex-Designer Bar i donarà com a resultat un espai de 8,75 m x 3,56 m x 5,02 m d’alt.
Els visitants podran, per tant, observar com eren les parts que conformaven el local, com la zona del frontal de la barra, les barres laterals o un taulell d’anuncis amb els preus de les begudes i els menjars. També podran veure les proves fallides del projecte, així com la representació de les tres impressores 3D utilitzades, inclosa la d’imprimir menjar. La mostra es complementarà amb les peces originals del bar (mobiliari, rajoles i vaixella, entre d’altres) i amb una sèrie d’imatges del procés de producció del bar i el procés de desmuntatge.
El projecte de Martí Guixé planteja les possibilitats reals que ofereixen les tecnologies de fabricació digital per assolir una autosuficiència de la producció local i així desvincular-se dels grans sistemes de fabricació global. En aquesta línia, en l’exposició, el dissenyador reflexiona sobre aquesta hipòtesi, però també sobre el fet que "portar l’Ex-Designer Bar a un museu el converteix en un objecte, una ruïna i un jaciment arqueològic futur" i es converteix, alhora, en un laboratori d’experimentació sobre les possibilitats de la impressió additiva i la utopia de l’autonomia digital.