Notícies

Aquest hort medieval de Barcelona està al top 10 d'Europa

És un espai de 3.000 metres quadrats que es pot visitar i hi participen persones amb discapacitat intel·lectual i autisme

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Hort Monestir de Pedralbes
Foto: Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Barcelona està plena de joies arquitectòniques i, tot i que algunes estiguin en alguns dels carrers més coneguts de la ciutat, altres estan més amagades. El Monestir de Pedralbes forma part d'aquest segon grup i, tot i que és conegut per ser una icona de l'arquitectura gòtica catalana, ara la Unió Europea ha reconegut una de les activitats que s'hi realitzen. L'European Heritage Hub, un projecte per impulsar la transició cap a una societat sostenible, digital i integradora, ha seleccionat l'hort medieval del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes com una de les 10 millors pràctiques en patrimoni cultural europees.

Hort Monestir de Pedralbes
Foto: Ajuntament de Barcelona

L'European Heritage Hub, finançat per la Unió Europea, selecciona diverses iniciatives exemplars que contribueixen a la transformació verda de les ciutats, a més de promoure el patrimoni cultural d'Europa. L'hort del Monestir ha estat un dels 10 projectes escollits per fer front als reptes locals i per estar en constant adaptació amb l'actualitat i presentar alternatives als nous desafiaments globals, entre d'altres.

Les religioses han batejat l'espai com l'Hort Petit del Monestir, i es tracta d'un recinte emmurallat de gairebé 3.000 metres quadrats de cultiu que se situa a la façana sud, un espai on fa segles es guardava la collita. Després d'anys d'estar inactiu, el Museu del Monestir va iniciar un projecte el 2017 per recuperar l'ús original d'aquest espai i reconstruir l'hort original de l'edat mitjana de quatre parcel·les. 

Hort Monestir de Pedralbes
Foto: Ajuntament de Barcelona

Abans de la reconstrucció de l'hort, però, es va posar en marxa una llarga investigació per determinar com era l'espai a l'època medieval i quines espècies s'hi havien de sembrar. Per poder fer una reconstrucció el més fidel possible a l'original, es van consultar els documents medievals de l'arxiu del mateix Monestir, així com els tractats agrícoles de l'època en què es recullen les espècies i les tècniques de cultiu durant l'edat mitjana. Per dur a terme l'estudi, es va crear un equip de professionals de diversos sectors com l'arquitectura, l'arqueologia i la botànica, entre molts d'altres.

Un projecte inclusiu

En l'actualitat, a l'hort participen dues entitats especialitzades en l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual i autisme i són ells qui fan les tasques relacionades amb el cicle de vida de les hortalisses, des de la seva plantació a la collita. La iniciativa busca promoure valors al voltant de la cura del medi ambient a través del treball cooperatiu i inclusiu. El projecte col·labora amb l'Institut de Cultura de Barcelona i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, i es pot visitar amb l'entrada general del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Hort Monestir de Pedralbes
Foto: Ajuntament de Barcelona

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat