[title]
Si Google Maps i Urban Dictionary es fusionessin el resultat seria Hoodmaps, una plataforma de mapes col·laboratius en què els usuaris descriuen amb les seves paraules les zones de la ciutat. Almenys, així ho assegura el seu creador Pieter Levels, el programador autodidacte holandès que ha creat diferents projectes web d’èxit –com NomadList i Tubelytics– i que es va donar a conèixer a les xarxes per animar als joves emprenedors a basar els seus negocis online i viatjar pel món.
Hoodmaps pretén mostrar la veritable cara de les grans ciutats. Aquella que només coneixen els locals. Per fer-ho, el web permet als usuaris introduir una descripció –més bé, una etiqueta– de cada barri i diferenciar-los per colors i tipus: el blau és per les zones de negoci, el verd per les zones riques, el groc pels hipsters (àlies, moderns de ciutat), el vermell pels turistes, el blau fosc per zones d’estudiants i el gris per les zones residencials.
El mapa, tot i que pot ser útil per als forasters que acaben d’aterrar a la ciutat, no és del tot políticament correcte. El fet que la gent no s’hagi de registrar per anotar els seus pensaments sobre els barris de la ciutat fa que la creativitat voli lliurement, traduint-se (normalment) en descripcions estereotipades.
N’és un exemple la zona de la Barceloneta que, evidentment, apareix de color vermell, però que també duu les etiquetes de 'Cerveza, beer, water, agua', 'Surfers that think they are in Hawaii' (surfers que es creuen que estan a Hawaii) i 'Drunk english & german', entre d’altres. O el barri de Gràcia que sobre el color groc hi ha escrit 'Gentrification', 'Nice street unless you’re in a rush' (carrer agradable tret que tinguis pressa) i 'Frenchies'.
A tocar del Liceu Francès, l’etiqueta 'Rich french skater kids' fa companyia a la de 'Opus Dei Harvard', que fa referència a l’IESE Business School. Ambdues escrites sobre verd, clar. Com, de fet, tota la zona alta de Barcelona.
El programa no permet a l’usuari moure’s lliurement pel món, sinó que en el cercador ha de buscar la ciutat específica que vol consultar. A Espanya, per exemple, només les grans ciutats i aquelles turístiques hi apareixen.