[title]
Si tens curiositat per saber quina és la personalitat més coneguda del teu poble o la teva ciutat, aquest mapa té la resposta. ‘Notable people’ és un mapamundi creat pel geògraf finlandès Topi Tjukanov, dissenyador de mapes de l’empresa Mapbox. A partir de dades obertes de Viquipèdia i Wikidata, ha desenvolupat aquesta eina que et mostra el lloc de naixement de les ‘persones més notables’ o conegudes dels diferents municipis de cada lloc del món.
Did you know Freddie Mercury was born in Zanzibar and Barack Obama in Honolulu? Who is the most famous person from your home town?
— Topi Tjukanov (@tjukanov) July 28, 2022
I made a map of the most notable people around the world. Built with @Mapbox.
Check it out here: https://t.co/NR0J7nqTn1
🧵 pic.twitter.com/GoI4VnGzvd
I és que és tot un entreteniment per als més curiosos: si fem zoom a Catalunya, apareixen noms com Salvador Dalí a Figueres, Antoni Gaudí a Reus i Pep Guardiola a Santpedor. I si ens apropem a la província de Barcelona, veurem a Xavi a Terrassa o Cesc Fàbregas a Arenys de Mar. Una vegada endinsats a Barcelona, Joan Miró és el nom principal, envoltat d’altres personalitats com Pompeu Fabra, Àfrica Ragel i Oriol Junqueras. En el cas de Catalunya, i en d'altres, hi apareixen més homes que dones.
Les dades s'han processat per mostrar només una persona per a cada ubicació geogràfica única amb el rang de notabilitat més alt. Això fa que hi apareguin els noms més coneguts (com de molts jugadors de futbol en el cas de Catalunya) i no es regeix tant per importància històrica. Quan cliques sobre el nom d’una personalitat, pots veure el rang de 'notabilitat', el gènere i si aquella persona encara viu o no. El mapa permet filtrar també per àmbits segons ciència, cultura, lideratge i esports.
La informació prové d’una base de dades amb 2,3 milions d’individus, un treball publicat a la revista 'Scientific Data' i creat a partir de Viquipèdia i Wikidata. I, malgrat que s’hi ha inclòs un terç de noms que no consten a l’edició en anglès de Wikipedia, és cert que els seus autors han reconegut un biaix anglosaxó.