[title]
Catalunya té una llarga història que no només podem estudiar als llibres, sinó que també la podem conèixer visitant edificis històrics. Centenars de municipis catalans conserven restes de diferents èpoques, com els trams que queden de la muralla romana que abans envoltava Barcelona, que estan oberts al públic i que heu de visitar, almenys, un cop a la vida. Dins aquesta llarga llista es troba un espectacular palau del segle XIV que recull influències estilístiques de diferents segles i que ara ha estat reconegut pel Govern de la Generalitat com un punt imprescindible del Gironès i de Catalunya. A més del reconeixement de la Generalitat, també s’ha delimitat un entorn de protecció de l’edifici perquè es pugui veure i integrar bé dins l’entorn urbà en el qual es troba.
El Govern ha declarat bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric el Palau Solterra de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. L’edifici data del segle XIV i es troba al nucli antic del municipi, on aactualment acull el Museu de Fotografia Contemporània de la Fundació Vila Casas i un centre cultural. Amb el pas del temps, s’han fet reformes i ampliacions al palau que han aconseguit la riquesa artística que ha reconegut el Govern. “Al llarg dels segles l'edifici s'ha anat ampliant i reformant d'acord amb les influències estilístiques del moment, amb una barreja d'estils que hi han donat una rellevància excepcional i un testimoni històric del municipi”, destaca el Govern, que també el descriu com “un dels edificis més emblemàtics de Torroella de Montgrí”.
Tot i les diferents modificacions que ha experimentat l’edifici, una de les aportacions creatives més destacades va ser la que hi va fer l’arquitecte noucentista Rafel Masó, qui va remodelar la terrassa del primer pis i hi va crear un jardí elevat, amb una font enmig d’un estany, bancs i diverses jardineres. A més de la de Masó, el palau ha passat per diferents rehabilitacions, com la de l'any 2000, quan es van obrir les portes del palau com a museu d'art, tot i que se’n van respectar, mantenir i realçar els elements artístics i arquitectònics més singulars.
El pati, la joia del palau
Si us apropeu a visitar el palau, veureu que hi ha un espai que destaca per sobre de la resta. El gran pati renaixentista de la planta baixa de l’edifici és una de les zones més rellevants de l’equipament. Aquest pati –que abans funcionava com a entrada de les cotxeres– recull alguns elements com el pou, una escalinata que arriba fins a la planta noble i els grans finestrals. En paraules de la Generalitat, es tracta “d’un espai de gran bellesa i solemnitat que pren valor per l'escassetat d'obres d'aquest estil al territori”.
Si pugeu els esglaons de l’escala, arribareu fins a la planta noble, un espai amb diverses sales, les principals de les quals encara conserven estils de diferents èpoques. Si us hi fixeu, trobareu que als mateixos espais coexisteixen portes gòtiques amb arrimadors laterals i sostres enteixinats, al costat d’altres elements d’estil barroc. Malgrat que la riquesa estilística és el punt fort de l’equipament, també hi ha altres pisos que mantenen les característiques i estils habituals dels palaus, com els sostres alts i les estances solemnes.