Notícies

Aquest pastís de nom controvertit ha sigut escollit Postres Catalanes Emblemàtiques del 2025

Els gremis de pastissers de Catalunya consideren que és un dels dolços representatius de la pastisseria d’obrador i de la cultura popular del país

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Redactora
pastisseria, dolç, braç de gitano
Foto: Gremi de Pastisseria de Barcelona
Publicitat

Catalunya és un país de llaminers, i només cal donar un cop d’ull a la llista de dolços típics que tenim per poder-ho afirmar. Tenim els bunyols de vent, els panellets, la coca de llardons, la crema cremada, el xuixo… I un que no podem deixar de mencionar és el braç de gitano, un pastís boníssim amb un nom polèmic que l’Assemblea Nacional del Poble Gitano ja va demanar de canviar a la RAE per la seva connotació racista. Sabem que aquest pastís és les postres preferides de molts per la massa esponjosa, la crema i la nata, i ara també ha estat escollit Postres Catalanes Emblemàtiques de Catalunya 2025. 

El Gremi de Pastisseria de Barcelona, el de Girona, el de Lleida i el de Tarragona s’han unit per proposar el braç de gitano com a pastís tradicional del país per commemorar que Catalunya ha estat escollida Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Els gremis han justificat l’elecció assegurant que no només es tracta d’un dolç representatiu de la pastisseria d’obrador, sinó que la tradició de comprar-lo els diumenges o per a qualsevol celebració quotidiana “està molt arrelada a la cultura popular del país”. 

Per presentar la decisió, els presidents dels quatre gremis han celebrat un acte a l’Escola de Pastisseria del Gremi i Museu de la Xocolata de Barcelona. Durant la jornada, Miquel A. Zaguirre, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, ha assegurat que “el braç de gitano artesà és un clàssic a les llars catalanes des de fa diverses generacions i simbolitza a la perfecció el nostre gran patrimoni pastisser”. Zaguirre també ha aprofitat per reivindicar la pastisseria com una part indispensable de la gastronomia catalana: “La cultura pastissera (...) està fortament lligada a la nostra identitat i tradició, tant a través dels hàbits gastronòmics com de la xarxa del comerç de proximitat”. 

pastisseria, dolç, braç de gitano
Foto: Gremi de Pastisseria de Barcelona

Per celebrar aquest reconeixement que ha rebut el braç de gitano el 2025, les pastisseries catalanes agremiades que vulguin donaran un protagonisme destacat a les diferents versions d’aquesta especialitat en els seus establiments. A més, cal remarcar que la iniciativa compta amb el suport de l’associació Veus Gitanes, que considera positiu reivindicar el lligam de la nomenclatura i l’origen de les Postres Emblemàtiques de Catalunya 2025 amb el poble gitano.

Una demostració en directe

A més, l’acte ha inclòs una demostració a càrrec de Lluïsa Estrada, professora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), de com s’elabora un braç de gitano, fent servir els ingredients i el mètode de sempre, però amb una presentació més actualitzada. Estrada ha elaborat un braç de gitano de crema cremada, fet amb farina, llet, ous i sucre, una planxa més esponjosa de pa de pessic, farcit de crema amb el rovell cremat a l’interior i, com a tècnica, la crema cremada amb pala.

Un dolç amb més d’un segle d’història

El braç de gitano, però, no ha aconseguit aquest distintiu només per ser deliciós, sinó per la història i tradició que duu al darrere. Les primeres referències en receptaris i articles de premsa sobre el dolç són de la dècada del 1920, tot i que se sap que el seu origen és molt anterior. Segons diu una de les teories, malgrat que no es pugui comprovar, els calderers gitanos del segle XIX que es dedicaven a reparar o vendre utensilis a les pastisseries de Barcelona rebien com a obsequi retalls que sobraven de planxes de bescuit enrotllats amb crema o nata, i que s’emportaven sota el braç.

pastisseria, dolç, braç de gitano
Foto: Gremi de Pastisseria de Barcelona

NO T'HO PERDIS: 18 pastisseries originals de Barcelona per triomfar amb les postres

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat