[title]
Ja us el vam recomanar a principis d’aquest 2024 com un dels pobles més bonics de Catalunya per visitar, i ara Mura ha estat distingit com un dels millors pobles turístics del món per l’Organització Mundial del Turisme. El municipi de la comarca del Bages ha estat reconegut amb el distintiu Best Tourism Villages atorgat per l’OMT, un guardó que reconeix aquells pobles que estan compromesos amb la sostenibilitat i que són exemples notables de destinacions de turisme rural, amb béns culturals i naturals reconeguts.
El Comitè Assessor de l'organització ha atorgat la distinció a Mura i al municipi d’Aïnsa, a Osca, després de valorar diferents aspectes de cadascun, dividits en nou blocs: recursos culturals i naturals, promoció i conservació dels recursos culturals, sostenibilitat econòmica, sostenibilitat social, sostenibilitat ambiental, desenvolupament turístic i integració de la cadena de valor, governança turística, infraestructures i connectivitat i salut i seguretat. Mura ha aconseguit el segell gràcies al paisatge pintoresc del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que el converteix en un poble aïllat on sembla que el temps s’hagi aturat. Mura, però, no és el primer municipi català que aconsegueix el distintiu, sinó que Rupit ja el va rebre l’any 2022 al costat d’Alquézar, a Osca, i de Guadalupe, a Càceres.
El premi atorgat a Mura, però, ve arran de la candidatura que va presentar l’Ajuntament del municipi el passat 14 d’abril, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, una candidatura amb la qual Mura es va convertir en l’aposta oficial de Catalunya. La victòria tampoc ha estat casualitat, sinó que el poble fa anys que mostra el seu compromís amb la preservació dels recursos naturals i ha aplicat millores tecnològiques per promoure el turisme i la preservació de les construccions de pedra seca.
En l’edició d’enguany, també ha estat protagonista un altre municipi de Catalunya. Pals ha estat seleccionat per participar en un programa sota el nom de Programa Update, de l’ONU, per progressar i tornar a aspirar al distintiu que ha rebut Mura. La secretària d’Estat de Turisme, Rosario Sánchez, ha felicitat els dos pobles catalans i Aïnsa "per ser una font d'inspiració per a l'Espanya rural, demostrant que el turisme es pot convertir en un dels motors de desenvolupament i benestar de les seves comunitats locals", i ha assegurat que “la societat demana un model més sostenible i respectuós, tant amb el medi ambient com amb les comunitats locals”.
Mura, un poble reconegut pel seu encant
El nucli antic ple de cases i construccions històriques, l'església de Sant Martí, del segle XI, a un extrem del municipi i l’ermita de Sant Antoni són algunes de les raons que han fet de Mura un poble mereixedor de diferents reconeixements que en destaquen l’encant. A més del distintiu de l’ONU, el passat 2019 l’Agència Catalana de Turisme va celebrar els premis als pobles amb més encant de Catalunya de menys de 2.500 habitants, en què Mura va ser un dels guanyadors. A la llista també n’hi havia d’altres com Siurana, Prades, Taüll, Montsonís i Castellar de n'Hug.