[title]
Fes un cop d'ull al teu armari, quants texans tens allà acumulats que fa segles que no et poses? No t'enganyis, si fa més de sis mesos que no te'ls has posat, ja no ho faràs. Ha arribat el moment de donar-los una nova vida!
La Fundació Solidança, el projecte d’ocupació La Taca d’Oli i l’associació Back To Eco de Sant Martí han impulsat la campanya 'Texans pel clima', amb la qual volen recollir 40.000 texans en desús per estalviar al medi ambient 270 tones de CO₂ i per promoure l’economia circular. Diferents entitats i equipaments del districte participen en aquest projecte pilot instal·lant punts de recollida i informació, participeu tant si sou de Sant Martí com si no!
L'objectiu és arribar a 40.000 texans, que es classificaran i es destinaran a la venda de segona mà, al reciclatge industrial (fils o altres materials) o per a alguna activitat desenvolupada durant el projecte.
Indústria contaminant
Es calcula que, al món, es produeixen 300 milions de texans l'any i només un 3% es recicla. Es tracta d'una peça de roba molt popular, assequible i resistent –l'esperança de vida d'un texà és de vuit anys, però normalment el seu cicle de vida són quatre anys– i gran part dels texans que es deixen als punts de recollida té més del 90% del seu teixit en bon estat.
A més de ser una indústria poderosa econòmicament, la indústria tèxtil també és la segona més contaminant del món. Per produir un únic pantaló texà es fan servir fins a 8.000 litres d’aigua, pesticides, tints i s’emeten fins a 20 kg de CO₂ a l’atmosfera. Però la contaminació no es limita només a la producció del producte, també hem de pensar què es fa amb totes les peces que es llencen, que acostuma a ser la incineració. Penseu que, a Catalunya, només un 12% dels residus tèxtils que es generen cada any arriben al contenidor de recollida selectiva. Així que el 88% restant que no tindrà una segona vida acabarà cremat i contaminant.
Si voleu col·laborar amb la campanya, trobareu punts de recollida en aquests punts del districte de Sant Martí:
Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris
Casal de Barri La Llacuna
Casal de Barri Bac de Roda – Poblenou
Casal de Barri Poblenou (Assoc. Veïnes i Veïns del Poblenou)
Casal de Barri Besòs
Casal Ca l’Isidret
Centre Cívic Besòs
Escola La Llacuna
Institut Maria Espinalt
Club Esportiu Júpiter
ConnectHort
Comissió BarriNet (Assoc. Veïns i Veïnes Barri Maresme)
I si vols que la teva entitat o equipament també sigui un punt de recollida i informació podeu consular els requisits al web de Texans pel clima.