Notícies

Aquesta centenària i espectacular biblioteca de Barcelona obre gratis les seves sales secretes (durant un dia)

Forma part dels 80 edificis que obriran al públic de franc durant la Nit dels Museus de Barcelona

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Biblioteca Pública Arús
Foto: Biblioteca Pública Arús
Publicitat

Barcelona està plena de museus, edificis i equipaments que no us podeu perdre i que són essencials per entendre la història i cultura de la ciutat. Si encara en teniu algun pendent de visitar, doneu un cop d'un a la llista d'equipaments que obriran gratis durant la Nit dels Museus de Barcelona. Durant el pròxim 18 de maig, més de 80 espais de la ciutat obriran les portes al públic de franc i, alguns d'ells també obriran alguns dels seus racons més secrets per als visitants. Aquest és el cas de la centenària Biblioteca Arús, un edifici espectacular de finals del segle XIX que actualment acull un fons d'uns 80.000 volums.

A més de visitar les sales que normalment són obertes als professionals i acadèmics, també es podrà accedir a les sales més amagades de l'edifici i visitar l'exposició 'Tres barcelonins del segle XIX: Clavé, Pi i Maragall, i Balaguer: entre el republicanisme federal i el liberalisme', que està comissariada per Pere Gabriel. Aquesta exposició aprofundeix en la figura de Josep Anselm Clavé, Francesc Pi i Margall i Víctor Balaguer, tres barcelonins que van jugar un paper essencial en la configuració d'un pensament demòcrata, republicà federal i liberal a la ciutat. Tots tres volien construir una nova cultura política i un nou Estat que estigués obert a reivindicacions socials dels treballadors i dels sectors populars. Al final de l'exposició, també es podrà veure un vídeo per conèixer millor la història de la biblioteca. 

Biblioteca Pública Arús
ShutterstockBiblioteca Pública Arús

L'edifici obrirà al públic des de les 19 h a la 1 de la matinada i, a diferència d'altres equipaments, com l'Espai Corberó, no caldrà fer reserva prèvia per poder entrar a la Biblioteca Arús, tot i que hi haurà accés limitat per assegurar el màxim de capacitat de l'espai. 

Una biblioteca dedicada a la història

El filàntrop i lliurepensador Rossend Arús va impulsar la construcció de la Biblioteca Arús amb la voluntat que fos un servei per a la instrucció i educació de la classe treballadora i, actualment, el centre encara manté aquest objectiu. La biblioteca està especialitzada en moviments socials contemporanis i continua sent d'accés públic, tot i que és molt popular entre les persones interessades en la societat dels segles XIX i XX. Als seus inicis, el seu fons estava compost per 24.000 volums que encara es conserven en l'actualitat i que inclou matèries molt diverses: des de religió, maçoneria i ciències socials fins a idiomes, biologia, botànica i música, entre d'altres.

Biblioteca Pública Arús
ShutterstockBiblioteca Pública Arús

Fa més d'una dècada que la biblioteca també acull la col·lecció privada de Sherlock Holmes més important de l'Estat, i una de les 10 més importants del món, formada per 12.000 peces relacionades amb aquest personatge. L'empresari i col·leccionista Joan Proubasta va entregar 6.000 llibres, 2.000 còmics, pòsters, jocs de taula, mangues, pel·lícules i molt més a la biblioteca, que s'encarrega que la col·lecció creixi cada any amb l'adquisició de noves peces. Alguns dels volums més apreciats i reconeguts del fons són un exemplar de la primera edició de 'The hound of the Baskerville', de 1902, i les primeres edicions en català dels relats de Sherlock Holmes, publicats per la revista De tots colors l'any 1908.  

Biblioteca Arús
Foto: Instagram / @biblioteca.arus

L'estàtua de la llibertat de Barcelona

Una altra curiositat d'aquesta centenària biblioteca és que conserva al seu interior una de les poques rèpliques de l’estàtua de la llibertat escampades pel món. L’estàtua va arribar a Barcelona per la inauguració de la biblioteca, l'any 1895. Rossend Arús va encarregar-la a l’escultor Odoardo Luis Razzauti, especialista en bronze, qui va fer una rèplica de dos metres de les dues estàtues que hi ha a París, amb una petita diferència, la inscripció “Animas Libertas” en el llibre que subjecta amb la mà esquerra, un missatge de llibertat de pensament que promulgava Rossend Arús i la Lògia maçònica. 

Biblioteca Públic Arús
Biblioteca Públic ArúsBiblioteca Públic Arús

NO T'HO PERDIS: El millor de la Nit dels Museus a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat