[title]
“Les aigües residuals parlen de tu”, així es va anomenar un estudi que va monitorar les aigües residuals dels barris del Carmel, el Poblenou i Sant Gervasi per definir els seus hàbits ambientals i de salut. Ara, l’Agència Europea de les Drogues (EUDA) ha analitzat les aigües, no només de tres barris, sinó de la ciutat sencera, i els resultats han mostrat un canvi en la tendència registrada des de fa uns anys. Segons l’estudi anual, la presència de cocaïna a les aigües residuals de Barcelona va disminuir un 43% durant el 2024 respecte a l’any anterior. Malgrat la bona notícia, una altra droga s’ha disparat i ha desbancat la cocaïna: la ketamina.
Segons l’estudi, tot i que la seva detecció es va disparar l’any 2023 i actualment la tendència creixent no és tan exagerada, la ketamina segueix en augment. El 2023, la presència de ketamina a les aigües residuals barcelonines va pujar un 77,2%; però, tot i que la tendència continua en augment, l’EUDA considera que els nivells s’han “estabilitzat” perquè el 2024 la seva detecció només es va incrementar un 7%. Aquesta substància, però, registra els seus nivells més alts en aquests països europeus: Bèlgica, els Països Baixos, Hongria i Noruega. Pel que fa a la cocaïna, cal destacar que, malgrat la baixada durant l’últim any, Barcelona continua estant entre les ciutats d’Europa amb més rastre d’aquesta droga, així com Espanya, que continua a les posicions a dalt del rànquing de presència de cocaïna a les aigües residuals, només per darrere de Bèlgica i els Països Baixos.

L’Agència Europea de les Drogues també ha analitzat altres punts de Catalunya, com Tarragona, que es manté estable respecte a les dades recollides el 2023, tot i que encara és la segona ciutat europea amb una presència més alta de cocaïna, només per darrere d’Anvers, una ciutat considerada un dels ports principals d’entrada de cocaïna. Pel que fa a escala global, l’estudi revela un augment d’MDMA, cocaïna i amfetamina a Europa i una disminució del cànnabis, tot i que les dades canvien segons la ciutat analitzada. “L'estudi d'enguany cobreix un rècord de 128 ciutats europees i dibuixa una imatge clara d'un problema de drogues que és alhora generalitzat i complex, amb les sis substàncies detectades a gairebé totes les ciutats analitzades”, explica el director executiu de l'EUDA, Alexis Goosdeel, en un comunicat.
La sensibilització davant aquest problema
Després de realitzar l’estudi “Les aigües residuals parlen de tu”, el 2024, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar una campanya de sensibilització per promoure unes bones pràctiques domèstiques i hàbits saludables. La iniciativa també conscienciava la població dels problemes del clavegueram i el medi ambient que eren causats per males pràctiques a casa i que comporten conseqüències com les males olors i blocatges deguts a tovalloletes, greixos o altres residus impropis que s’aboquen pel lavabo o la pica de la cuina. Malgrat que la campanya es va posar en marxa fa gairebé un any, la pàgina web de la iniciativa encara està disponible i és d’accés lliure i gratuït. Es tracta d’un web interactiu on els usuaris poden clicar sobre una de les icones disponibles, com les restes de menjar i la nicotina, i conèixer quines conseqüències tenen a les aigües residuals.