Notícies

Aquesta és la raó per la qual l'oli d'oliva ha de baixar de preu a partir d'aquest estiu

Amb aquesta iniciativa es vol protegir i incentivar-ne el consum, i fer-lo accessible a tothom

Laia Jordà Sánchez
Oli d'oliva
Foto: Shutterstock
Publicitat

A molts països es refereixen a l'oli d'oliva com l'or líquid i, tot i que originalment va rebre aquest nom per les seves qualitats, en els darrers mesos també pot fer referència al preu. Durant el primer trimestre de 2024, el preu de l'oli d'oliva s'ha tornat a disparar fins a un 23%, dels 12,67 als 15,33 euros el litre. Ara, després de mesos de queixes i de negociacions, el govern espanyol retirarà l'IVA d'aquest producte, que passarà del 5% al 0% a partir de l'1 de juliol. El govern ha impulsat aquesta iniciativa després d'incloure l'oli d'oliva dins el grup de béns de primera necessitat amb un tipus d'IVA superreduït.

Malgrat que aquest producte essencial de la dieta mediterrània ja gaudia d'una reducció d'aquest tipus d'impost, amb la reducció al 0% s'uneix a altres aliments bàsics com el pa, els ous, les fruites i les verdures, que ja fa temps que no tenen IVA de forma permanent. A més de garantir l'accés a l'oli d'oliva a tothom, un altre dels objectius també és protegir i incentivar el seu consum i reduir-ne el preu en mig d'un moment marcat per la sequera que pateix el camp espanyol.

oli d'oliva
Foto: Shutterstock

Després de moltes negociacions, la notícia arriba després que la setmana passada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés que també pretenia prorrogar la rebaixa de l'IVA en alguns dels altres aliments que es consideren com a bàsics i que caduca el 30 de juny. "Aquest és un govern amb minoria parlamentària, però l'evolució dels preus dels aliments continua alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és enorme per les arques públiques", va explicar.

Tot i que està previst que el Ministeri d'Hisenda aprovi la proposta el pròxim dimarts 25 de juny, la mesura es va pactar el passat mes de gener entre Junts i el PSOE al costat d'altres com ara la delegació de les competències sobre immigració a la Generalitat i la publicació de les balances fiscals.

Un producte alimentari de luxe

L'oli d'oliva és un dels productes d'alimentació que ha notat una pujada de preu més dràstica en els darrers anys, un preu que va passar dels 3-4 euros als 8-10 euros per litre. Tot i que hi ha diversos factors que han provocat aquesta situació, com la inflació, la caiguda de la producció per la sequera i l'increment de preus agrícoles causat per la guerra d'Ucraïna un dels principals productors mundials d'altres greixos com l'oli de gira-sol, també ha tingut un gran impacte. Si ens fixem en Catalunya, alguns dels productors principals d'oli, com la Denominació d'Origen Protegida Siurana, han avisat que tot i la retirada de l'IVA, el preu de l'oli podria continuar en augment per l'escassa producció d'olives.

NO T'HO PERDIS: Què fer aquest cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de benestar

    Últimes notícies

      Publicitat