[title]
No fa massa que la revista Forbes va elaborar el llistat dels 100 millors educatius de l'Estat i, de la demarcació de Barcelona, en van aparèixer vuit. Si ja penseu a quina escola apuntar els fills pel curs vinent, aquesta llista pot ser força útil, això sí, prepareu la butxaca perquè la més barata surt per ni més ni menys que 8.000 euros l'any. Barcelona no només té alguns dels millors centres educatius del país, sinó que també en té alguns dels més cars. Segons l'estudi anual de la consultora Garlic B2B, la ciutat té l'escola concertada més cara de tot l'Estat on la mensualitat puja fins als 1.000 euros.
El centre St. Paul's School ocupa la primera posició del rànquing segons els autors de l'estudi, que es van fer passar per una família interessada per tenir una xifra real per elaborar l'informe. L'escola ubicada a Pedralbes ofereix un ensenyament trilingüe (català, castellà i anglès) i línies d'educació infantil, primària i secundària, és a dir, acull estudiants dels 3 als 18 anys. La segona posició també ha estat per un centre de Barcelona, en aquest cas l'escola L'Horitzó, a Sarrià-Sant Gervasi, amb una mensualitat de fins a 508 euros i que ofereix un mètode pedagògic propi. Els alumnes aprenen a base de projectes col·laboratius i amb la llibertat creativa com a bandera i la ràtio màxima és de 8 alumnes per docent des de la llar d'infants fins a l'ESO.
Ara, l'escola de negocis barcelonina d'Esade ha elaborat un estudi que mostra que, a més de la mensualitat, la majoria dels centres educatius concertats de Catalunya cobren quotes a les famílies i que són les més altes de l'Estat. L'informe confirma que a Catalunya hi ha tres models de centres: un on els centres estan en situació d'infrafinançament o al límit d'estar-ho, amb menys de 200 euros per alumne; un altre on els centres amb un bon finançament cobren des de 100 a 600 euros per alumne; i les escoles que cobren més de 1.000 euros per alumne. Segons les dades obtingudes, un 33% dels centres concertats catalans estan sobrefinançats.
La quota mitjana que paguen les famílies catalanes
Si tenim en compte l'escolarització, donacions i ampliació d'horaris, però també un marge pels preus del menjador escolar, la quota mitjana que paguen les famílies a Catalunya que porten els fills a l'escola concertada és de 1.696 euros anuals. Si ens fixem en els centres infrafinançats, que representen més de la meitat del total, la quota mitjana per alumne és de 920 euros a l'any. En canvi, els alumnes dels centres amb sobre finançament cobren fins a 1.200 euros de quota mitjana a l'any per alumne, amb unes despeses no concertades de 1.300 euros també per alumne i any. Les xifres baixen si s'analitzen les quotes de les altres comunitats autònomes, on la quota mitjana és de 936 euros, uns 750 euros menys que la mitjana catalana.
Davant dels resultats de l'estudi, els seus autors volen impulsar una sèrie de propostes com la revisió del sistema de concerts que eviti que aquests centres continuïn rebent finançament que no és per a l'escolarització i destinar aquests recursos als quals sí que tenen problemes de finançament. Una altra de les accions per les quals aposten és fer una anàlisi detallada del cost teòric de la plaça escolar en el sector públic i en el sector concertat, com ja va fer a Catalunya el Síndic de Greuges.