[title]
Catalunya està plena de festes tradicionals a les quals heu d'anar almenys un cop a la vida. Algunes són molt conegudes, com la Patum de Berga, i d'altres no ho són tant, com és el cas de les Falles d'Isil. Cada nit de Sant Joan, el poble d'Isil, dins d'Alt Àneu, al Pallars Sobirà, es converteix en l'escenari d'una festa on el foc, la música i la tradició són les protagonistes. Des de fa més d'un segle, el municipi celebra les Falles d'Isil, que van ser reconegudes l'any 2015 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Coincidint amb el solstici d'estiu, els fallers baixa les falles enceses per la muntanya fins al poble, on el veïnat espera les tradicionals fogueres. Aquesta és la data més assenyalada de l'any per a tota la gent d'Isil i, si voleu viure-la en persona, aquest any també ho podreu fer la nit del 23 de juny.
Els poc més de 400 habitants del municipi reben amb els braços oberts els milers de visitants que cada any s'acosten a viure de prop aquesta festa que, tot i que s'han fet diferents estudis, no se'n coneix l'origen. Segons explica el Patrimoni Festiu de Catalunya, la primera referència escrita que hi ha sobre les falles a Isil es remunta al 1902, quan el diari 'La Veu de Catalunya', va publicar una crònica sobre la festa. Tot i el pas dels anys, el procediment de la celebració s'ha mantingut com als seus inicis i s'han recuperat elements tradicionals com les danses, que es van deixar de fer durant una temporada. El 1978, Jaume Arnella i Dolors Llopart en van recuperar les músiques i ara, cada 23 de juny, es ballen al voltant de la Falla Major.
La celebració, però, no comença la nit de Sant Joan, sinó que comença un mes abans per tenir-ho tot preparat. A principis del mes de maig, els fallaires escullen els pins que s'han de tallar per fer les falles i assecar-les perquè, la nit del 23 de juny, els fallaires les baixin recolzades a les espatlles cap al poble, on tothom espera impacient a l'encesa. Quan es fa fosc, s'encén la Falla Major per avisar els fallaires que ja poden començar el descens, un camí que, des de lluny, sembla que una mena de serp de foc baixa la muntanya. Quan arriben a Isil, les fadrines entreguen un tros de coca, un got de vi i un petit ram de flors i els fallaries ja poden llençar les falles a la Falla Major, quan es crea una gran foguera.
Tot i que la tradició va començar a Isil, actualment és una festa generalitzada a molts municipis dels Pirineus. Les Falles de la Mare de Déu de Ribera, a la Pobla de Segur, són una de les primeres que se celebren, el 17 de juny, que donen pas a altres com les de Casós i Vilaller, a l'Alta Ribagorça; les d'Alàs i Cerc, a l'Alt Urgell; i les de Barruera, també a l'Alta Ribagorça, una de les últimes que se celebren, el 29 de juny.
El programa d'aquest any a Isil
Les Falles d'Isil també inclouen un extens programa d'activitats que dura tres dies: el 22, 23 i 24 de juny. La celebració donarà el tret de sortida el dissabte 22 amb un torneig de botifarra, que anirà seguit de jocs infantils, un bingo musical, un sopar popular, els correfocs i música en directe per inaugurar la festa sense estar-se de res. El diumenge 23, els més petits podran divertir-se als jocs inflables i ja a les 17 h començarà la concentració de fallaires a la plaça Major del poble, una convocatòria que inaugurarà l'acte tradicional fins que, a mitjanit, tornin.
El dia de Sant Joan, el 24 de juny, se celebrarà una missa a l'església de Sant Joan que anirà acompanyada d'un vermut a la plaça Major, activitats de contacontes i tallers i, com a fi de festa, també hi haurà un campionat de Bitlles Pallareses, berenar popular i música en directe.