Notícies

Aquesta històrica (i preciosa) masia del Guinardó tindrà un nou ús a partir del 2027

La finca del segle XVIII és una de les més ben conservades del districte i està declarada Bé d'Interès Documental

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Torre Garcini Horta-Guinardó
Foto: Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Barcelona està plena d'edificis històrics meravellosos que no us podeu perdre. Tot i que la majoria estan protegits, n'hi ha alguns que estan en desús. Dins d'aquest segon grup es troba la Torre Garcini, una masia històrica d'Horta-Guinardó que, malgrat haver estat en desús uns anys, és una de les millor conservades del districte, ja que està declarada Bé d'Interès Documental. Ara, l'Ajuntament ha anunciat que la masia deixarà d'estar en desús i es rehabilitarà per convertir-se en un casal de persones grans, que s'inaugurarà durant el primer trimestre del 2027.

Els treballs de rehabilitació de la finca serviran per adaptar-la a la seva nova funció, però amb l'objectiu de restaurar i preservar la torre original del segle XVIII perquè continuï com un dels edificis més ben conservats del passat agrícola de Barcelona. El projecte, doncs, preservarà la memòria històrica de l'edifici amb la conservació d'elements, com les teules de ceràmica pel que fa a la coberta, que haurà de ser totalment substituïda però amb les teules originals; i les rajoles hidràuliques dels paviments, que es reciclaran i reubicaran a la planta primera, així com el forn, la llar de foc o el pou, que seran restaurats.

El projecte, doncs, consistirà a reformar el mas i construir un annex de 193 m² enfront del passatge Garcini que acollirà dues sales polivalents: una que funcionarà com a sala d'actes oberta als jardins i una altra de caràcter més privat. L’espai de l'annex se sumarà als 557 m² que tindrà el casal de persones grans, situat a la planta baixa, la planta primera i la planta segona, amb sales com una aula d’informàtica, un taller de cuina, una sala de jocs, una sala de lectura i una galeria exterior.

Torre Garcini Horta-Guinardó
Foto: Ajuntament de Barcelona
Torre Garcini Horta-Guinardó
Foto: Ajuntament de Barcelona

Els jardins també es rehabilitaran

Més enllà dels edificis, la iniciativa també actuarà sobre els jardins i els espais verds de la finca, que se sotmetran a un procés de recuperació per convertir-se en una zona pública de descans. L'objectiu és integrar els jardins que envolten la Torre Garcini al barri perquè funcionin com a ecosistema urbà i els veïns i veïnes puguin fer-ne ús. Per aconseguir-ho, es conservarà el màxim arbrat ja existent i es definiran diferents zones amb ambients diversos per acollir diferents usos. Algunes de les zones seran: la plaça de l'Era, que funcionarà com l'espai central dels jardins; el taller floral, que serà un complement del programa del casal de persones grans; el jardí d'ombra, i l'espai de la bassa i els fruiters, que seran el punt d'accés des del carrer Xiprer. Cal destacar que el projecte de rehabilitació dels jardins s'ha fet amb perspectiva de gènere, per la qual cosa s'han evitat les zones fosques, els culs-de-sac i els racons.

Torre Garcini Horta-Guinardó
Foto: Ajuntament de Barcelona

Una masia històrica

D'estar a punt de ser enderrocada a convertir-se en el nou casal de persones grans del barri. La història de la masia Can Garcini es remunta a la segona meitat del segle XVIII i és considerada un element molt important pel seu interès històric i cultural, ja que és un dels pocs testimonis en bon estat dels orígens rurals i pagesos de Barcelona que encara queden a la ciutat. Tot i això, quan va quedar deshabitada el 2010, va estar a punt de ser enderrocada pels seus propietaris, una llicència que va ser anul·lada el 31 de desembre del 2015 gràcies a una mobilització popular, i des del 2017 és de domini públic.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a l'octubre a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat