[title]
Segur que l’has vist: l’edifici de la Fundació Julio Muñoz i Ramonet no passa desapercebut. Potser fins i tot has entrat al seu preciós jardí -que sí que està obert al públic- i has passejat entre arbres, escultures i basses plenes de nenúfars. Ara, aquesta històrica casa s'estrena com a edifici visitable del 48H Open House perquè en visitis les sales de la planta baixa i en descobreixis el passadís del segon pis.
Per fora ja s’intueix que la torre és enorme i luxosa com un palau. És un edifici de més de 2.100 m², dividits en quatre plantes i un terrat. La façana principal és la més ornamentada, inspirada en l’arquitectura castellana, mentre que la resta de façanes i la torre tenen un aspecte més classicista. Tot plegat convida a imaginar-nos què es deu amagar al seu interior.
Un cop a dins, un vestíbul amb una majestuosa escala rep els visitants. El menjador de la casa està decorat amb pintures de Ramon Stolz Viciano, inspirades en l’Odissea d’Homer, i les pintures són veritablement enlluernadores a la “sala goyesca”, decorada amb majas, damas y chulapos d’Ernest Santasusagna i Santacreu. La casa també té un saló de ball, una sala de música, una petita capella i moltes altres estances.
El jardí de la finca està a l’altura de la seva esplendor: és un recinte de 3.568 m², dissenyat pel paisatgista Nicolas Forestier, i que conté escultures noucentistes d’artistes com Josep Dunyach i Sala.
La visita de l'Open House
Ara, gràcies al festival 48H Open House BCN, tothom qui ho desitgi podrà entrar dins de molts edificis de Barcelona que sovint no obren al públic, inclosa la luxosa torre del barri de Sant Gervasi. Serà una oportunitat única, ja que només es podrà visitar durant el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre de la mà dels voluntaris de l’Open House, que guiaran el públic per l’interior de l’espectacular edifici.
Ara bé, la casa té un aspecte molt diferent del de fa un segle. De fet, la visita es farà gairebé a les fosques perquè els porticons es troben tancats, a l’espera de ser intervinguts en els mesos vinents i a l’interior de la casa no hi ha llum. Els mobles i els elements d’ornamentació estan tapats i en ple procés de tasques de conservació. Ep, però és per una bona causa: la casa s'està preparant per a poder obrir per a visites i activitats de petit format a partir de l'any que ve.
De totes maneres, la visita de l'Open House és ideal per a satisfer la curiositat que genera la Fundació Julio Muñoz i Ramonet. Una tènue il·luminació us permetrà apreciar les estances respectives, la sala de música, el menjador i les estances personals del Sr. Muñoz: el seu bany, el dormitori, el vestidor i el despatx.
Un edifici ple d’història
Entre 1917 i 1922, l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia va rebre un encàrrec Ferran Fabra i Puig -el segon marquès d’Alella- per a construir la casa, a l’inici del segle XX. D’aquest marquès encara en queda l’escut, envoltat de volutes i fulles d’acant, al balcó central de la primera planta de la casa. El 1945, però, les seves netes van vendre l’edifici a l’empresari Julio Muñoz i Ramonet, que va conservar-ne l’aspecte original, convertint-la en una de les poques cases de la zona que es manté gairebé intacta des del segle XX.
Muñoz i Ramonet va ser empresari i industrial del tèxtil, i va fer una gran fortuna gràcies a les seves relacions amb el Règim Franquista i al seu matrimoni amb Carmen Villalonga, filla d'Ignacio Villalonga, propietari del Banco Central. La Fundació Julio Muñoz Ramonet es va crear l’any 1994 per respondre a la darrera voluntat de l’empresari: al seu testament, volia que aquesta finca del carrer Muntaner es convertís en un espai visitable pels ciutadans, destinat al foment, divulgació i defensa de la cultura.
NO T'HO PERDIS: 10 edificis per visitar al 48H Open House BCN 2022
Llegeix el número d'octubre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat