[title]
Arriba Nadal i també els galets, les neules i els torrons. Dins la llarga llista de boníssims dolços nadalencs, un dels que s’han fet més populars al nostre país és, sense dubte, el panettone. I no ens estranya. L’esponjós brioix dolç de la Llombardia ha captivat els paladars de milers de persones i, des del 2014 fins al passat 2023, el seu consum a l’Estat es va multiplicar per deu. Malgrat que és originàriament d’Itàlia, a Barcelona en podeu trobar alguns de boníssims, tant, que el primer premi del concurs de Millor Panettone Artesà d’Espanya 2024 s’ha quedat a la capital catalana.
D’entre els més de 70 concursants que s’han presentat al certamen organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), un pastisser barceloní ha destacat per sobre de la resta. Després de valorar l’estructura de la molla, el gust i la forma (entre altres factors), Toni Vera, el pastisser de la pastisseria Canal de Barcelona, ha aconseguit el premi al millor panettone artesà clàssic de l’Estat gràcies al seu panettone de fruites i amb una corona de sucre llustre. El premi s’ha entregat durant el Fòrum Gastronòmic que se celebra a Barcelona i, tot i que ha agraït el guardó a través de les xarxes socials, Vera no ha pogut recollir-lo en persona, ja que es trobava a l’Aula Canal, on impartia una master class de panettone. Si voleu tastar-lo, el podeu comprar a la pastisseria Mervier Canal, al carrer de Muntaner, 566, i al carrer Calvet, 15, i en línia per 40 euros, tot i que, de moment, està esgotat.
Malgrat que és el primer any que Toni Vera i la Canal reben el premi al millor panettone, el xef i la pastisseria no són nous en això de rebre reconeixements. Vera ha estat el guanyador del guardó al millor croissant artesà d’Espanya l’any 2016, 2019 i 2022, i és reconegut per elaborar postres tradicionals amb el toc d’innovació que el caracteritza. Ara, amb el nou premi se suma a la llista de catalans que també l’han guanyat en edicions passades, com Vallflorida Xocolaters el 2023, Pans Creatius el 2023, Dolç par Yann Duytsche el 2021, Xocosave el 2020 i Cloudstreet el 2019, entre d’altres.
El millor panettone artesà de xocolata, també barceloní
D’altra banda, el premi al millor panettone artesà de xocolata tampoc ha sortit de Barcelona. El reconeixement d’enguany ha estat per al pastisser argentí Felipe de Santa Cruz, a càrrec de l’obrador de la pastisseria Madeleine by Ferrières del Poblenou. El mestre pastisser s’ha endut el primer premi gràcies al seu panettone 100% natural, que destaca per les seves més de 30 hores de fermentació i ingredients de primera qualitat com la xocolata. Si voleu tastar el panettone de Santa Cruz, ja ho podeu fer al local de la pastisseria Madeleine by Ferrières, al número 145 del carrer de Llull.