[title]
Si una cosa no pot faltar per Nadal són els dolços. Els torrons, les neules i el tronc de Nadal són alguns dels més emblemàtics, però, si parlem de postres típiques nadalenques, no ens podem oblidar del tortell de Reis. El dolç que acomiada les festes és tot un clàssic i, malgrat que en podeu aconseguir de boníssims en alguna de les pastisseries de Barcelona, un destaca per sobre dels altres. Un any més, el concurs al millor tortell de Reis organitzat per Panatics Obra Social Ernest Verdaguer ha reconegut el tortell de Reis de L’Atelier com el millor en la categoria de tortells creatius.
La pastisseria barcelonina del número 16 del carrer Doctor Fleming, però, no és el primer cop que rep aquest premi, sinó que repeteix per segon any consecutiu. L’establiment d’Eric Ortuño i Ximena Pastor ha aconseguit la primera posició amb una corona daurada amb una massa de fermentació lenta a l’estil pandoro sota el nom de Trencadís. La proposta ha estat força diferent de la de l’any passat, quan van guanyar amb un Roscottone Gold, un tortell amb massa de panettone, almívar de llet, una barreja de gingebre i caramel i unes làmines d’or que justificaven el nom de la proposta.
Aquesta edició del concurs Millor Tortell de Reis de Catalunya 2024 s’ha dividit en dues categories: la del millor tortell creatiu i la del millor tortell clàssic, que ha guanyat la proposta de la pastisseria Passions, amb establiments al Vendrell, Calafell i Vilanova i la Geltrú. La Miriam Esplugas i l’Aleix Solà han aconseguit el primer premi amb el seu tortell de massapà i han agraït el reconeixement a les xarxes socials amb un vídeo on mostren com van viure el dia amb un peu de foto on asseguren que “estem feliços” i recorden que, aquells qui vulguin ja poden comprar el seu “tortell màgic” a les seves botigues.
Quins eren els requisits per participar-hi?
Les condicions per participar dins la categoria del tortell clàssic han estat les mateixes que les de l’any passat. Pel que fa al pes final, havia d'estar entre els 500 i 700 grams i tenir una forma rodona. Els ingredients bàsics que havia de portar eren farina de blat, sal, sucre, ous, llet, llevat, mantega, aigua i oli d'oliva. A més, era obligatori omplir-lo de massapà i decorar-lo amb meló, cirera i taronja confitada, tot i que els pastissers podien afegir-hi de manera opcional la ratlladura de llimona o taronja, sucre esponjat, vainilla, ametlla laminada i aigua de tarongina.
Pel que fa al tortell creatiu, havia de pesar entre 600 i 800 grams i les bases eren més permissives, com també va passar el 2023. Els ingredients entre els quals es podia escollir eren massa de brioix, de panettone, de croissant i de pasta de full. La decoració i el farcit eren completament a elecció pròpia dels mestres pastissers, una decisió que ha variat de l’any passat, quan només es podia utilitzar massapà, nata o crema de xocolata.
Un concurs amb caràcter solidari
A més de trobar els dos millors tortells de Catalunya, el concurs de Panatics Obra Social Ernest Verdaguer s’organitza des de fa cinc anys amb caràcter solidari. Totes les propostes presentades al certamen s'entreguen posteriorment a diferents entitats que atenen persones en situació de vulnerabilitat i a menjadors socials.