[title]
L’any passat, per aquestes dates, us anunciàvem que la Biennal Nòmada Europea Manifesta se celebrarà enguany a Barcelona, del 8 de setembre al 24 de novembre. Aquesta mostra de cultura contemporània, que ja va per la seva 15a edició, fa tres dècades que es va instaurar per repensar les ciutats europees com a resposta als canvis socials, polítics i econòmics. I ho fa a través de projectes transformadors que integren diverses disciplines, que a la ciutat s’ubicaran a diferents indrets de la zona metropolitana com, per exemple, a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.
Manifesta repensarà Barcelona, per això planteja en aquesta edició un enfocament mitjançant la diversificació d’espais i descentralització. En aquesta línia, la biennal ha anunciat quins seran els dotze municipis de l’àrea metropolitana que acolliran els diferents esdeveniments durant tres mesos: Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.
L’organització de l’esdeveniment també ha publicat els primers 43 participants de diverses disciplines i procedències, tot i que destaca que el 55% són locals, per tal d’amplificar les veus regionals. Un altre criteri que Manifesta 15 ha tingut en compte a l'hora de triar els cooperants ha estat la consciència en la justícia ecològica i climàtica, el compromís comunitari i els enfocaments pedagògics radicals. Les propostes segueixen una línia que empodera les comunitats locals; de fet, d’entre totes, 29 han estat concebudes especialment per a aquesta edició.
Si bé encara queden mesos per a inaugurar l’acte, la biennal ha revelat els primers detalls del seu programa: des d’exposicions fins a debats i també línies d’investigació. Durant el trimestre, cada setmana el focus de l’agenda es traslladarà a una de les dotze ciutats mencionades anteriorment.
En aquest sentit, l’organització ha establert tres diferents nuclis temàtics. El primer, 'Equilibrant conflictes', serà el que englobi els territoris del delta del Llobregat; el segon, 'Cuidar i cuidar-nos', reunirà les poblacions de la serra de Collserola i el Vallès, i l’últim, 'Imaginant futurs', recollirà les zones del Besòs.
Participants per nuclis temàtics
'Equilibrar conflictes'
- Binta Diaw (1995, SN/IT)
- Claudia Pagès (1990, ES)*
- Elmo Vermijs (1982, NL)
- Embassy of the North Sea (Col·lectiu, amb seu a NL)
- La Casa dels Futurs (Col·lectiu, amb seu a ES)
- Lola Lasurt (1983, ES)
- Matías Daporta (1987, ES)
'Cuidar i cuidar-nos'
- Eva Chettle (1987, FR/UK)
- Fanja Bouts (1997, NL)
- Félix Blume (1984, FR)
- Jonathas de Andrade (1982, BR)
- Marie-Claire Messouma Manlanbien (1990, FR)
- Masbedo (1970; 1973, IT)
- Nora Ancarola (1955, AR/ES)
- Radio Slumber (Col·lectiu, internacional)
- Tanja Smeets (1963, NL)
'Imaginant futurs'
- Alexandra Daisy Ginsberg (1982, UK)
- Carlos Bunga (1976, PT/ES)
- Diana Policarpo (1986, PT/UK)
- Diana Scherer (1971, DE/NL)
- Domènec (1962, ES)
- Eva Fàbregas (1988, ES)
- Jokkoo Collective (Col·lectiu, amb seu a ES)
- Kiluanji Kia Henda (1979, AO/PT)
- Korakrit Arunanondchai (1986, TH/US)
- Maya Watanabe (1983, PE/ES)
- Mike Nelson (1967, UK)
- Niels Albers (1983, NL)
- OJO Estudio (Col·lectiu, amb seu a ES)
- Rosa Tharrats & Gabriel Ventura (1983;1988, ES)
- Tornen les esquelles (Col·lectiu, amb seu a ES)
- Ugo Schiavi (1987, FR)