[title]
Després de les vacances de Setmana Santa, segur que molts de vosaltres ja esteu pensant en com gaudireu de l’estiu. La temporada de torrar-se a la platja ja ha arribat, i per escollir a quina fer-ho, més enllà de la bellesa i la localització, també cal tenir en compte quina és la més neta.
La brutícia, però, no només es veu segons la quantitat de papers i brossa que la gent deixa a la sorra, sinó que hi ha altres indicadors que quasi no es veuen. Per examinar les platges a fons, la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha analitzat la quantitat de microplàstics a 70 punts del litoral des del cap de Creus fins a Vinaròs i el resultat no ha sorprès els investigadors.
Segons l’anàlisi, la platja de la Pineda de Vila-seca, al Tarragonès, és la que més microplàstics conté de Catalunya. Els investigadors asseguren que aquesta platja acumula fins a 2.000 microplàstics per cada quilo de sorra. La xifra duplica la de la platja de la badia del Fangar, al delta de l’Ebre, que és la segona de la llista.
Malgrat que “no hi ha hagut sorpreses” pel que fa al resultat, sí que els ha sorprès “veure que les platges de Barcelona (...) concentren menys quantitats de microplàstics que altres punts situats més al sud, entre Castelldefels i Vilanova i la Geltrú, o en bona part de la costa de Tarragona”, segons apunta Joaquim Rovira, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV.

Les platges amb més microplàstics del país
Més del 60% dels microplàstics que s’han trobat a la platja de la Pineda, que ocupa el primer lloc del rànquing, són restes de fibres tèxtils, sobretot de polièster, que procedeixen del rentat de la roba. A més, també s’hi va trobar una gran quantitat de plàstics, que provenen majoritàriament de la indústria petroquímica.
En segona posició hi ha la badia del Fangar, que acumula més de 1.100 unitats d’aquests residus per quilo de sorra, que han arribat arrossegats pel riu. A la badia la segueixen les platges del Miracle i l'Arrabassada, a Tarragona; i la cala de Vallcarca, entre Castelldefels i Sitges.
“A les platges de la Costa Brava en detectem menys acumulació. Això ho atribuïm al fet que la sorra és més gruixuda i fa que no retingui tants microplàstics com passa a les platges de sorra fina”, assegura Nora Expósito, investigadora del Departament d’Enginyeria Química de la URV.