[title]
El pa, la llet, la fruita seca o els llegums són alguns dels elements bàsics que podem trobar a una gran majoria de rebosts del nostre país. Entre les conserves, però, la tonyina de llauna també és un habitual de les cases mediterrànies, ja que pot servir per fer un bon entrepà, una amanida o com a acompanyament d’un plat de pasta. La tonyina de llauna és un aliment molt versàtil, per això no ens estranya que sigui un dels més populars per tenir a casa “per si de cas”. Per assegurar que un aliment tan consumit sigui segur per a la salut, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha elaborat un estudi on ha analitzat 32 llaunes de tonyina clara en oli –13 en oli de gira-sol i 19 en oli d’oliva– que podem trobar a diferents supermercats de l’Estat.
L’OCU assegura que, després de fer l’estudi i la comparació entre totes les llaunes, no ha trobat cap frau, ja que totes les tonyines eren d’una espècie que correspon, efectivament, a la tonyina clara i els olis també corresponien amb el que s’indicava a l’etiqueta. L’Organització tampoc hi ha trobat substàncies tòxiques com la histamina i el mercuri, però remarca que “alguns productes estarien millor amb menys sal”. Malgrat que totes les llaunes analitzades són aptes per al consum, l’Organització ha elaborat un rànquing amb les que han aconseguit millor i pitjor puntuació, així que, si voleu assegurar-vos que compreu una bona tonyina de llauna el pròxim cop, aquesta llista us interessa.
La tercera tonyina pitjor puntuada, amb un 67 sobre 100, és la de Cabo de Peñas (oli ecològic) a causa del seu alt contingut en sal, a més del seu preu (3,10 euros per llauna), que l’OCU considera elevat en comparació a la qualitat. L’organització també destaca que l’etiquetatge de la llauna és “acceptable” i podria millorar. Després de la de Cabo de Peñas ve el paquet vertical de tonyina en oli de gira-sol de Carrefour, que se situa en segona posició amb 65 punts. En aquest cas, l’OCU no en destaca un aspecte concret, sinó que justifica la posició per una mala degustació i alguns defectes de la llauna. La tercera i, per tant, la pitjor tonyina en llauna segons l’OCU ha estat la de Conservas Ortiz (oli d’oliva verge extra ecològic), amb 64 punts, a causa de l’etiquetatge i l’alt percentatge de sal.
Les tonyines millor puntuades
Pel que fa a les tonyines en llauna millor puntuades, les marques blanques s’han imposat a les altres i la tonyina en llauna d’oli d’oliva de Sal de Plata d’Aldi i la d’Hacendado de Mercadona s’han col·locat en la primera i segona posició del rànquing, respectivament. A la pregunta de com és de saludable menjar tonyina, l’OCU respon que menjar peix blau aporta un alt valor biològic i contribueix a consumir la ingesta recomanada de nutrients essencials com el iode, el seleni, el calci i les vitamines A i D. No obstant això, l’organització recorda que, malgrat que menjar peix –tant blau com blanc– sigui saludable, se n’ha de controlar la ingesta en conserva a causa del seu alt contingut en sal.
*Podeu consultar aquí l'informe complet de l'OCU