Notícies

Aquests cinc espais patrimonials de Catalunya es podran visitar amb ulleres de realitat virtual

El projecte pioner 'Els ulls de la història' funcionarà per "fer una mirada immersiva sobre el patrimoni català"

Laia Jordà Sánchez
Redactora
patrimoni, Roca dels Moros al Cogul
Foto: Arnau Pascual / Departament de Cultura
Publicitat

Catalunya té racons meravellosos que han estat testimonis de l'evolució humana durant segles, i que no us podeu perdre si voleu conèixer a fons el territori. Per fomentar les visites a alguns d'aquests espais patrimonials, el Govern ha impulsat un projecte pioner tant a Catalunya com a escala internacional que permetrà descobrir aquests racons a través de la realitat virtual. 'Els ulls de la història' és un projecte que funcionarà com una mirada immersiva sobre el patrimoni català.

L'objectiu principal de la iniciativa és apropar els monuments del territori a tota mena de públic de manera vivencial a través de nous relats i de la tecnologia immersiva. De moment, 'Els ulls de la història' renovarà les museografies de cinc espais patrimonials catalans: La Roca dels Moros de Cogul, la Cartoixa d'Escaladei, el Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet. La renovació aposta per la innovació tecnològica, incidint en l'àmbit educatiu i la promoció territorial i se centrarà a trobar una nova manera d'explicar moments concrets de la història de Catalunya a través de microrelats a través de sales d'ulleres virtuals, guies multimèdia i altres recursos interpretatius i programes pedagògics.

patrimoni, Roca dels Moros al Cogul
Foto: Arnau Pascual / Departament de Cultura

A més d'establir el projecte en els mateixos indrets, el Govern també té una funció pedagògica que inclou un escenari immersiu portàtil per als instituts. L'escenari inclou, entre altres parts, un paquet d'ulleres virtuals que els alumnes podran utilitzar directament dins les aules per descobrir el patrimoni català des de les seves cadires com a part del programa educatiu. La prova pilot de la iniciativa es posarà en marxa a sis escoles a l'octubre i ja hi ha uns 40 centres educatius interessats a implantar el projecte.

La Roca dels Moros al Cogul, el primer indret renovat

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat avui la nova museografia del Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre (CIAR) de la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues ha presentat aquest dijous 25 de juliol el primer indret renovat del projecte. El nou espai proposa una visita més dinàmica, completa i accessible per als visitants, que permet tornar al moment en què els nostres avantpassats prehistòrics pintaven les pintures al Cogul, avui Patrimoni Mundial de la UNESCO, a través de la realitat virtual. Per a tothom que vulgui visitar l'experiència de franc, del 26 al 28 de juliol hi haurà una jornada de portes obertes per poder visitar les pintures originals i els nous recursos.

L'experiència immersiva comença amb el descobriment del conjunt rupestre de Cogul per part de Ceferí Rocafort, geòleg descobridor de les pintures. Durant tot el recorregut, també hi ha disponible una guia multimèdia que acompanya els visitants amb àudio i imatges que també la fan que tothom pugui gaudir de la visita, ja que inclou signoguia i audiodescripcions perquè tothom pugui connectar amb les persones que van viure en aquell espai ara farà uns 10.000 anys enrere.

patrimoni, Roca dels Moros al Cogul
Foto: Arnau Pascual / Departament de Cultura

La visita del Cogul amb perspectiva de gènere

El nou projecte expositiu del Cogul ha partit d'una revisió de la història de la Roca dels Moros amb perspectiva de gènere. Els visitants tenen l'oportunitat d'examinar les pintures a través d'una exposició que qüestiona i desafia els estereotips de gènere tradicionals i que mostra que les dones prehistòriques tenien un paper rellevant i actiu dins les comunitats. La proposta expositiva enfoca la història i l'arqueologia des d'una mirada feminista i mostra la importància de continuar amb la investigació històrica amb una ment oberta i crítica.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat