Notícies

Aquests són els 55 municipis de Barcelona afectats per la plaga de paparres

Es recomana seguir les precaucions adequades abans de fer activitats que requereixin contacte amb la natura

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Redactora
paparra
Foto: Shutterstock
Publicitat

Segur que heu sentit més d’un cas de picades de paparres a gossos i altres animals domèstics i, malgrat que existeixen més de 1.000 espècies diferents d’aquests artròpodes, a Barcelona en preocupa la proliferació d’una en concret. Segons la investigació publicada al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural, difosa per La Vanguardia, Catalunya pateix una plaga de la paparra Hyalomma lusitanicum, un tipus molt comú a Àfrica, Europa i Àsia i que, des del 2022, s’ha instal·lat a Catalunya, on s’ha reproduït fins a convertir-se en un problema que preocupa els investigadors que són a càrrec de l’estudi. 

“Dos anys després d'haver mostrat el problema creixent d'Hyalomma lusitanicum a Catalunya, no hem vist avenços per part de les autoritats de salut pública”, han explicat Carlos Pradera i Agustín Estrada-Peña, els autors de la investigació. Malgrat que la picada d’aquesta paparra no causa un dolor agut, la seva proliferació preocupa, ja que és transmissora de malalties que poden causar greus problemes de salut en els humans, com la febre hemorràgica de Crimea-Congo i la malaltia de Lyme, entre d’altres. Però, com s’han reproduït tan ràpid? Doncs una de les causes pot ser les condicions meteorològiques. El clima càlid beneficia la reproducció d’aquest tipus de paparra, i per aquest fet no ens estranya que, tenint en compte la pujada de les temperatures durant tot l’any a Catalunya, l’animal s’hagi quedat al nostre país. 

Una altra de les raons és la presència d’animals com senglars i conills, molt presents a zones com la serra de Collserola i muntanyes del voltant, així com a municipis situats a prop, com Gavà i Barcelona. En total, doncs, l’estudi ha detectat la presència d’aquesta paparra a 101 municipis de Catalunya, 55 dels quals es troben a la província de Barcelona. Aquesta és la llista completa dels pobles i ciutats barcelonines on s’han trobat exemplars de la paparra:

Abrera

Argentona

Avinyonet del Penedès

Badalona

Barcelona

Badia del Vallès

Barberà del Vallès

Begues

Caldes de Montbui

Canovelles

Castellar del Vallès

Castellbell i el Vilar

Castellet i la Gornal

Castellví de la Marca

Cubelles

Esparreguera

Les Franqueses del Vallès

Gavà

Lliçà d'Amunt

Martorell

Matadepera

Mataró

Montmeló

Montornès del Vallès

Olèrdola

Pacs del Penedès

Palau-solità i Plegamans

El Papiol

Polinyà

Premià de Dalt

Ripollet

La Roca del Vallès

Rubí

Sabadell

Sant Adrià de Besòs

Sant Boi de Llobregat

Sant Feliu de Llobregat

Sant Martí Sarroca

Sant Pere de Ribes

Sant Quirze del Vallès

Sant Sadurní d'Anoia

Sant Vicenç de Castellet

Santa Coloma de Cervelló

Santa Coloma de Gramenet

Santa Margarida i els Monjos

Santa Maria de Martorelles

Santa Perpètua de Mogoda

Sentmenat

Sitges

Subirats

Teià

Viladecans

Vilafranca del Penedès

Vilanova del Vallès

Vilanova i la Geltrú

Vilobí del Penedès

paparra
Foto: Shutterstock

Com podem prevenir la picada de la paparra?

Cal remarcar que les paparres acostumen a trobar-se a zones a l’aire lliure i entre la natura, raó per la qual heu d’anar amb precaució si practiqueu senderisme, caça o altres activitats que requereixin estar en contacte amb la natura. Segons recomana el Departament de Salut de la Generalitat, assegureu-vos que porteu la roba adequada per fer l’activitat abans de sortir de casa. És important que utilitzeu màniga llarga i pantalons llargs, així com que eviteu dur calçat obert, millor que feu servir altres opcions com botes tancades i amb mitjons. Un cop a la natura, procureu caminar pel mig dels camins i eviteu el contacte amb zones on la vegetació sigui molt espessa. 

Si voleu usar repel·lents, cal que seguiu sempre les indicacions d’ús i que us assegureu que siguin productes que estiguin autoritzats. Si sortiu amb la vostra mascota, també es recomana que li apliqueu un antiparasitari extern que repel·leixi les paparres i que us recomani el vostre veterinari. Un cop torneu a casa, heu d'examinar-vos bé de dalt a baix, ja que les picades no acostumen a ser doloroses i poden passar desapercebudes. També cal que reviseu les vostres mascotes i pertinences, perquè de vegades les paparres poden enganxar-se a la roba o al pèl dels animals i després fer-ho a la persona. Per assegurar-vos-en, es recomana rentar la roba amb aigua calenta. La Generalitat ha habilitat una pàgina web amb tota la informació rellevant que heu de saber per prevenir la picada de les paparres. 

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona 

Més de benestar
    Últimes notícies
      Publicitat