[title]
TikTok ha passat de ser només una plataforma on penjar vídeos de ball a un espai on també estar al corrent de l'actualitat, divulgació i aprenentatge. Si heu entrat a l'aplicació en els darrers mesos, és molt probable que hàgiu vist diferents vídeos de persones d'arreu del món que comparteixen el procés d'aprendre català i, l'últim a afegir-se a la tendència ha estat el famós youtuber nord-americà, Xiaoma. Aquest creador de contingut comparteix amb més de 10 milions de seguidors, entre YouTube i TikTok, els seus viatges arreu del món mentre coneix la cultura de cada país que visita i n'aprèn l'idioma. Després de visitar Escòcia, l'influencer ha arribat a Barcelona, on s'han fet virals els seus vídeos en català.
Xiaoma ha publicat alguns tiktoks des d'un mercat de la ciutat mentre demana un cafè en català en una parada on, tot i l'esforç del jove, les treballadores li responen en castellà. Després d'intentar-ho uns segons, finalment les cambreres feliciten el nord-americà pel seu català, "el parles molt bé per ser el teu primer cop", asseguren. El viatge del Xiaoma pel mercat continua a una parada de peix fresc on, tot i que la dependenta li pregunta si vol parlar en anglès, ell insisteix a fer-ho en català. Els vídeos s'han omplert de milers de comentaris de veïns que el feliciten, "s'integra més en un dia que la majoria de gent de la península", "enhorabona, ets un exemple" i "gràcies per fer l'esforç de parlar la nostra llengua" són alguns dels més repetits.
TikTok, un espai per aprendre català
En Xiaoma no és l'únic estranger que ha compartit a TikTok el seu procés d'aprendre català, sinó que cada cop més usuaris troben dins la plataforma un espai per compartir la seva experiència. La Clara Soler és una jove andalusa que va arribar a Barcelona per continuar els estudis mentre treballa de professora d'anglès i va decidir aprendre català. Des de fa mesos, la Clara dedica tot el seu contingut a mostrar la seva millora parlant la llengua mentre explica el seu dia a dia, els conjunts de roba que porta i comparteix els dubtes que té amb els seus seguidors per millorar la seva pronúncia. Alguns dels seus vídeos ja tenen més d'un milió de visualitzacions i milers de comentaris d'ànims i felicitacions pel seu esforç.
Un altre exemple és en Gerard, un sud-africà que va arribar a Catalunya després d'enamorar-se d'una noia catalana i, des de llavors, comparteix el seu interès pel català i la cultura catalana. En Gerard ja fa uns mesos que parla català i, en diverses ocasions s'ha trobat que, quan parla català en un supermercat, els treballadors li responen en castellà. Davant aquesta situació, el sud-africà va demanar consell a través de TikTok sobre aquesta situació, una consulta a la qual va rebre milers de respostes des de "quina llàstima que passi això, així mai aconseguirem la integració que tant reclamem" fins a recomanacions de supermercats com: "Segur que et contesten en català al Bonpreu".
Dins la plataforma hi ha altres perfils que no són tan coneguts, però que també comparteixen el seu dia a dia amb el català. Aquest és el cas de l'Anna, una anglesa que viu a Barcelona i que, malgrat que el seu contingut és en castellà, ha penjat algun vídeo on explica que el català és la seva tercera llengua i ha demanat ajuda per corregir la seva pronúncia. L'Antonio també forma part del grup de creadors de contingut emergents i, en un dels seus vídeos més virals, explica com ha aconseguit parlar català només deu mesos després d'arribar a Catalunya des de Mèxic. "Em va costar molt aprendre'l i estic molt orgullós de saber-lo parlar –assegura–, em vaig descarregar Duolingo, vaig escoltar molta música catalana i em vaig apuntar a un curs (...) ningú em va obligar, crec que és una qüestió de respecte".