Notícies

Aquests són els noms més posats a Catalunya el 2023: ni Marc ni Leo son al 'top 5'

L'Idescat ha publicat quines van ser les formes preferides a l'hora d'incriure els nadons que van néixer l'any passat

Laia Jordà Sánchez
nadó
Foto: SSIBE / ACN
Publicitat

Si fa uns anys, ens haguessin dit que Marc no estaria, ja no només a la primera posició, sinó ni tan sols dins el 'top 5' dels noms més posats a Catalunya, ens hauria costat de creure. Segons l'Idescat, per primer cop en vint-i-cinc anys, el passat 2022 Marc no va ser el nom masculí més emprat per inscriure als nous nadons, un canvi de tendència que aquest any es repeteix i, aquest nom inspirat en el déu Mart torna a baixar de la cinquena posició a la novena.

Pel que fa a les nenes, el lideratge també ha patit un canvi de tendència. Per primer cop des de 2007, Júlia no és el nom femení més posat a Catalunya. El passat 2022 hi va haver 440 noves nenes inscrites amb aquest nom, una xifra que el 2023 va disminuir fins a les 390 i que ha fet que Júlia baixi de la primera a la tercera posició. Però, quin és el nom que ha destronat el seu lideratge de més de quinze anys? Doncs Martina va ser el més posat el 2023, amb 405 nadons inscrits, i recupera el primer lloc que va assolir cinc vegades la dècada passada, l'última de les quals, el 2016.

Però quin és el nom guanyador entre els nens enguany? Doncs 393 nadons nascuts en 2023 a Catalunya porten el nom de Jan, una tendència que l'any passat tampoc era massa previsible, ja que ocupava el vuitè lloc del rànquing català, i que el 2023 s'ha proclamat campió dels noms masculins per a sorpresa de molts.

Bebé durmiendo
Foto: Shutterstock

Els noms més posats a Catalunya

També sorprèn la baixada de posicions de Leo, que el 2022 va ser el nom masculí més posat a Catalunya i el 2023 se situa a la setena posició. Un canvi de tendència que tampoc s'esperava era la d'Ona, que ha passat de ser un dels noms preferits dels catalans el 2022, al número quatre del rànquing, a estar gairebé fora del 'top 20', a la posició número 16 el 2023, uns resultats que s'allunyen molt dels de la ciutat de Barcelona.

La diferència entre els noms femenins i masculins

El que sembla clar és que, pel que fa a les nenes, els noms curts continuen sent els preferits dels catalans: Ona, Gala, Sofia, Aina i Olívia completen el top 10. Maria, en onzena posició, Laia, en la quinzena, i Paula, en la divuitena, són els únics dos noms que eren populars a finals del segle XX i que encara es mantenen forts. D'altres que eren molt posats fa un quart de segle, com ara Laura, Andrea, Anna o Alba han desaparegut de les posicions de lideratge i no arriben al centenar de nadons el 2023.

Pel que fa als nens, Jan arriba a dalt de tot del rànquing per primera vegada des que l'Idescat facilita la informació, el 1997. Fins a l'any 2005 no va entrar dins dels vint més posats, i des de llavors no ha parat d'escalar posicions. El que també està clar és que, igual que en el cas de les nenes, els noms curts també s'estilen entre els nens. Biel, Pol i Nil ocupen les altres places d'honor i Leo, que va desbancar Marc l'any passat, només ha aguantat un any com a nom més posat de nen.

NO T'HO PERDIS: Què fer aquest cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat