[title]
Els punts amb més soroll durant la nit a Barcelona es concentren en quatre districtes de la ciutat: Ciutat Vella, Sant Martí, Sant-Montjuïc i Gràcia. Per tal de mesurar els nivells de soroll nocturns en aquests espais, aquests dies s'han instal·lat sonòmetres a 11 zones concretes:
- Carrer d'Enric Granados
- Plaça de George Orwell
- Carrer de Joaquim Costa
- Carrer d'Almirall Churruca
- Rambla del Poblenou
- Carrer Rogent
- Carrer de l'Allada Vermell
- Carrer Nou de la Rambla
- Plaça d'Osca
- Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou
- Algunes places de la Vila de Gràcia (començant per les places del Sol, Virreina i Revolució)
Les instal·lacions de sonòmetres tenen l'objectiu de definir si aquestes zones poden ser considerades Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn, per tal de crear plans de reducció de contaminació acústica adaptats a cada espai. Per aquest motiu, l'Ajuntament vol comprovar si aquestes places i carreres superen en 3 decibels el límit permès de soroll, que a la nit és de 45 decibels.
De fet, el soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l'aire. En concret, el trànsit és la font més rellevant de soroll i la que s'estén per tota la ciutat. Però durant la nit, tot i que el trànsit continua tenint un alt impacte, en algunes zones de la ciutat es genera una altra font de soroll vinculada a l'ús intensiu de l'espai públic, sent una de les principals fonts que generen més molèsties als veïns i veïnes.
La iniciativa és una nova eina que forma part del Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030 i que recull un seguit d'actuacions que s'impulsaran en els pròxims anys per tal de reduir l'impacte de la contaminació acústica a la ciutat. Els veïns i veïnes de les zones tensionades acústicament en horari nocturn que finalment es defineixin després de l'estudi preferentment podran demanar subvencions per insonoritzar les seves cases.