Notícies

Aquests són els tres edificis de Barcelona guardonats als Premis d’Arquitectura 2024

Tres dels nou premis que atorga el certamen han anat a parar a Sant Gervasi, Horta i Sant Feliu de Llobregat

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Redactora de notícies
Mercat provisional d'Horta
CSCAEMercat provisional d'Horta
Publicitat

S’han desvelat els guanyadors dels Premis d’Arquitectura 2024 organitzats pel Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), el certamen que premia els valors universals de l’arquitectura i l’urbanisme i la seva influència positiva per avançar cap a una societat més sostenible des d’una triple perspectiva: social, econòmica i mediambiental. En total, s’han lliurat nou distincions (tres especials i sis premis a valors), que han premiat projectes que reflecteixen el compromís dels i les arquitectes de l’Estat per millorar l’entorn construït a partir de la innovació, la inclusió i el disseny. 

En aquesta edició, es van presentar prop de 500 projectes, però només 185 van ser seleccionats en la primera fase pels Col·legis Oficials d’Arquitectes i Consells Autonòmics, dins els seus respectius àmbits territorials. Dels nou premis atorgats, Barcelona se n’ha endut tres: dos pels valors dels projectes i un especial. Concretament, han estat vencedors el centre de primera acollida per a dones sense llar, el Mercat Provisional d’Horta i 40 habitatges de lloguer a Sant Feliu de Llobregat.

El centre de primera acollida per dones sense llar, creat per l’estudi Vivas Arquitectes, s’ha endut el Premi Professió, pels valors professionals i ètics del projecte. L’edifici, ubicat al barri de Sant Gervasi, redefineix el concepte d’equipament públic d’emergència oferint espais dignes i saludables que busquen generar un ambient segur de benestar i confort i que, alhora, garanteixi la privacitat dels seus usuaris. L’objectiu dels arquitectes era maximitzar la sensació de llar i allunyar-se de l’aspecte tradicional d’un equipament assistencial. A més, els materials amb què van construir l’edifici són respectuosos amb el medi ambient. En aquest sentit, el jurat dels Premis ha valorat l’honestedat de concepció, tant del projecte com de l’ús de materials sostenibles, i ha apreciat els valors del pla com la dignitat, el respecte, l’equitat i el servei als ciutadans.

Centre de primera acollida per dones sense llar
CSCAE / José HeviaCentre de primera acollida per dones sense llar

El Mercat Provisional d’Horta, per la seva banda, s’ha endut el guardó per valors culturals i artístics: el Premi Nova Bauhaus. El projecte, que es va activar a finals del 2023, acull el programa funcional del Mercat d’Horta a través de la combinació d’una infraestructura permanent i una temporal. L’estructura principal, de fusta i de 1.400 m², actua com a element dinamitzador de l’espai i de coberta del mercat, alhora que potència l’encreuament del corredor verd de les rieres d’Horta i la trama urbana del nucli antic generant, així, un espai públic de connexió entre els barris. La segona vida del projecte planteja un parc urbà on s'aprofitarà la gran peça de fusta com a element d’ombra. El jurat dels Premis, ha valorat la doble funcionalitat del projecte, així com la singularitat de l’arquitectura basada en materials i tècniques prefabricades amb la voluntat de permanència en el temps.

Mercat provisional d'Horta
CSCAE / Adrià GoulaMercat provisional d'Horta

Finalment, els 40 habitatges de lloguer a Sant Feliu de Llobregat s’ha endut un dels tres guardons especials: el Premi d’Arquitectura Espanyola. El projecte consta de 40 llars de lloguer públic distribuïdes en cinc plantes amb espais genèrics que permeten diversos usos. La seva infraestructura s’adapta a les necessitats canviants dels seus habitants al llarg del temps, ofereix una gran diversitat espacial i maximitza la sensació d’amplitud. A més, l’edifici consta d’una doble entrada de manera que no es prioritza un únic accés i, alhora, s'emfatitza des del carrer la presència del parc interior. S’han valorat les característiques arquitectòniques del projecte, però també les aportacions al programa d’habitatge públic de lloguer i el fet de mantenir el caràcter investigador de l’arquitectura dins l’àmbit de l'habitatge col·lectiu.

40 vivendes de lloguer a Sant Feliu de Llobregat
CSCAE / José Hevia40 vivendes de lloguer a Sant Feliu de Llobregat

NO T'HO PERDIS: 25 joies arquitectòniques de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat