Notícies

Aquests són tots els guanyadors dels Premis Time Out Cultura del 2023

La Calòrica, Elena Martín Gimeno, La Paloma i 'Amics imaginaris' són alguns dels guardonats de l'edició d'enguany

María José Gómez
Directora, Time Out Barcelona
La Calòrica
Sergi PanizoLa Calòrica
Publicitat

Els premis Time Out Cultura del 2023 ja tenen guanyadors. Aquest dilluns 16 d'octubre, La Paloma ha acollit –i n'ha estat una de les protagonistes– la gala de lliurament dels guardons, presentada per Elisenda Pineda. Els més de 300 assistents a la festa, entre els quals hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han gaudit de les actuacions de Sharonne, Júlia Colom i Josep Pedrals, i del DJ set de Miqui Puig.

Premi Time Out Barcelona

El premi Time Out Barcelona d'aquest 2023 ha sigut per a La Calòrica. La companyia de teatre ha rebut aquest guardó especial que s'atorga sense finalistes per distingir la trajectòria de persones, projectes i col·lectius perquè són seriosos en el fons i entremaliats en les formes, i entomen temes transcendentals com la corrupció de la democràcia i el canvi climàtic des de la comèdia. També s'ha valorat que des de la seva creació l'any 2010 a l'Institut del Teatre fins avui, pugen, a cada espectacle, un esglaó. Des de 'Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I' fins a 'Le Congrès ne marche pas' han convertit cadascuna de les seves peces en un fenomen i han aconseguit connectar amb el públic sense renunciar a l’exploració.

Millor creador o creadora

En la categoria de Millor creador o creadora, la guanyadora ha estat la cineasta Elena Martín Gimeno, que s'ha imposat a la il·lustradora Rocío Quilluahaman i a la coreògrafa i ballarina Aina Alegre. El jurat dels premis, format per Iván Morales, Montse Virgili, Queralt Guinart, Fanny Campeny, Mireia Domingo, Borja Duñó, Eugènia Güell, Rita Roig i María José Gómez, ha volgut distingir Elena Martín perquè ‘Creatura’ és una pel·lícula que traspua sensibilitat i emoció continguda, amb interpretacions delicioses, que aborda la sexualitat femenina, un tema sovint tabú, des d’una mirada nova. També s'ha volgut destacar que és una cineasta arriscada amb un llenguatge i imaginari propi que representa una generació de cineastes.

Elena Martín / Creatura
Foto: Scott ChasserottElena Martín / Creatura

Millor obra

En la categoria de Millor obra el premi ha estat per 'Alteritats', per davant de l'àlbum 'Riders of the Canyon' del grup homònim i el llibre 'La història dels vertebrats' de Mar García Puig. El jurat ha distingit aquest documental dirigit per Alba Cros i Nora Haddad per la seva visibilització d'una sexualitat dissident i de la seva quotidianitat i cultura pròpia, i perquè ho fa amb històries d'intimitat, tendresa i honestedat que toquen el cor gràcies a un treball impecable de direcció, fotografia i so.

Millor iniciativa cultural social

Com a Millor iniciativa cultural social s'ha guardonat Periferia Cimarronas, que competia amb l’òpera col·laborativa 'La gata perduda' i la Fundació Setba. Amb aquest premi s'ha volgut promoure aquest espai autogestionat que lluita contra la manca de diversitat racial a la cultura des de l’arrel, amb una programació regular d’espectacles amb què es visibilitza i reivindica la història, identitat i cultura negra, i que, a més, funciona com un espai de trobada de la comunitat afrodescendent de la ciutat.

Millor artista emergent

La dissenyadora Gina Guasch ha estat la guanyadora de la categoria Millor artista emergent, en què també competien la cantant i compositora Júlia Colom, i el dibuixant Marc Torices . Per atorgar-li el premi a Guasch, el jurat ha valorat la seva manera de reinterpretar la història gràfica queer als nous temps i formats; la seva capacitat camaleònica d’encaixar en l’escena gràfica més underground i al ‘mainstream’ a la vegada, i per la seva identitat visual, que va més enllà de les preferències comercials i les modes.

Millor exposició

'Amics imaginaris', la mostra de la Fundació Miró, ha estat escollida la Millor exposició, per davant de 'Constel·lació gràfica (CCCB) i 'La mà guiada' (MNAC). Aquest guardó vol destacar que l'exposició comissariada per Patrick Ronse i Martina Millà va fer coincidir a Barcelona artistes innovadors d’arreu d’Europa per acostar l’art contemporani al públic general amb una proposta curatorial interactiva i immersiva de debò, que, tot i ser divertida, no infantilitza l’espectador i el tracta com un igual.

Amics Imaginaris a la Fundació Miró
Pep HerreroAmics Imaginaris a la Fundació Miró

Millor espectacle

La categoria de Millor espectacle ha distingit l'obra de teatre 'Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs'. La trobada creativa de l'univers d'Íntims Produccions i David Climent s'ha destacat per davant del concert de Las Ninyas del Corro a la jornada inaugural del Cruïlla i l’actuació de Carles Viarnès & Alba G. Corral al Sónar per ser un pas més en el camí d'aquesta companyia per allunyar-se dels territoris més còmodes i conservadors per trobar un llenguatge teatral personal i exigent, i per la seva aposta poètica, gens racional, més propera al surrealisme, que obre una finestra a un teatre més dissident de la raó i la paraula.

Millor esdeveniment o festival

Sarao Drag Futuroa ha estat nomenat el Millor esdeveniment o festival, categoria en què els recitals poètics de L’Horiginal,l i Jazztrònica eren els altres dos finalistes. Per concedir aquesta distinció, el jurat ha valorat que la festa ‘queer’ de referència a Barcelona demostra que la nit pot ser un espai segur per dinamitar el gènere, des de l’humor, la performance i la reivindicació, i perquè ha estat pionera en la promoció i descoberta d’artistes ‘drag’ a Catalunya.

Projecte més innovador

Com a Projecte més innovador s'ha escollit 'Freedom first', d’Albert Marquès, per davant del laboratori de creació La Infinita i el Festival Real - 360º Experiències Binaurals. És un projecte que sorgeix del jazz per lluitar contra la injustícia del cas del poeta afroamericà Keith Lamar, empresonat al corredor de la mort des de fa quasi 30 anys. Albert Marquès ha comptat amb la col·laboració del mateix Lamar, tant en la gravació del disc com als directes, recitant per telèfon des de la presó. La campanya ha aconseguit que l’execució, prevista per aquest 16 de novembre, s’hagi mogut al 13 de gener del 2027 i que Lamar guanyi tres anys per aconseguir que es revisi el seu cas. 'Freedom first' demostra, per tant, que l'art pot canviar el món.

Keith LaMar & Albert Marquès
Foto: Freedom FirstKeith LaMar & Albert Marquès

Obertura de l'any

Finalment, La Paloma s'ha imposat a Heartbreak Hotel i Espai Texas (ex aequo) i La Conxita de Sants en la categoria d'Obertura de l'any. Amb 120 anys d’història, La Paloma és la sala de festes en actiu més antiga d’Europa. La seva programació té identitat i caràcter, amb una orquestra en directe que ja és patrimoni cultural barceloní. A més, han recuperat els balls de saló, les festes Bongo Lounge que triomfaven als 2000 i la seva esplendor.

NO T'HO PERDIS:

Últimes notícies

    Publicitat