Notícies

Arriba la segona edició del festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, l'Impacte!

El certamen agrupa una selecció de pel·lícules, debats, cinefòrums i classes magistrals

Núria Méndez
Escrit per
Núria Méndez
Estudiant en pràctiques
Publicitat

El festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, l'Impacte!, celebra la segona edició del dijous 7 al diumenge 10 d'abril amb l'objectiu de donar visibilitat a l'activisme social a través d'una selecció de pel·lícules, debats, cinefòrums i classes magistrals. A més, el certamen dedicarà una sessió especial a la guerra d'Ucraïna, que inclou l'estrena de la pel·lícula ucraïnesa 'Contemplant la foscor', sobre les conseqüències de l'anterior conflicte entre Ucraïna i Rússia a través de la lluita d'un militar ucraïnès que es va quedar cec. Els activistes són els protagonistes principals d'aquest festival de cinema que se celebra a Barcelona (Cinemes Girona) i a cinc seus més com Granollers, Lleida, Reus, Girona i la Seu d'Urgell. 

Cartell del festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
Foto: Impacte!Cartell del festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya

Les novetats

En aquesta edició es presenten un seguit de novetats com la concessió de tres premis, diversos fòrums presencials i activitats paral·leles. El Premi IMPACTE! a la Millor Pel·lícula i el Premi IMPACTE! al Valor Humà serà atorgat per un jurat, i el Premi IMPACTE! al Millor Curtmetratge, serà escollit pel públic que accedeixi a visionar-los gratuïtament a través del web del festival, de l'11 al 14 d'abril. A la sessió de cinefòrum destaca la presència del coordinador de l'ONG B2B, Àlex Shiriaieff, que està especialitzada en la coproducció de documentals russos, ucraïnesos, bielorussos i d'altres països de la zona. Amb la intenció de visibilitzar i aprofundir el tema de l'activisme, el festival reforça a partir del 4 d'abril les activitats presencials, entre les quals destaca la 'Festa de l'activisme juvenil', amb la projecció de dues pel·lícules realitzades per joves activistes. El certamen també ha organitzat una taula rodona titulada 'L'activisme, avui' amb la presència del nou Síndic de Greuges de Barcelona. També destaca un debat programat sobre 'La Gentrificació Turística a Barcelona' i la taula rodona sobre les conseqüències del turisme de masses, que incorpora la projecció del documental 'Viure en una postal'.

'Contemplant la foscor'
Foto: Impacte!'Contemplant la foscor'

Les sessions 

Les 12 sessions cinematogràfiques de Barcelona comptaran amb un curt i un llargmetratge. Alguns actes i presentacions prèvies es retransmetran en directe des dels Cinemes Girona a les altres sales associades de Catalunya. La pel·lícula inaugural és 'Una declaració d'amor', un documental dirigit per Marco Speroni que narra la història d'un home que ha passat 18 anys al corredor de la mort d'una presó nord-americana. Dins del cartell dels llargmetratges destaquen títols com 'Riu avall cap a Kinshasa', sobre les víctimes de guerra i la diversitat funcional. També 'Vàrem venir, que aborda la memòria històrica i la migració i 'Barricada: Imatges d'una ocupació', un documental que explora les reivindicacions de l'activisme ecològic i la defensa de la natura. 

Barricada: Imatges d'una ocupació forestal
Foto: Impacte!Barricada: Imatges d'una ocupació forestal

Els convidats

Aquesta edició tindrà un gran nombre de convidats de luxe. Per una banda, el coordinador de l'ONG B2B, Alex Shiriaieff, i la directora d''Als ulls de la llei', Marie-Francine Le Jalu. Per altra banda, també assistirà el director de 'L'última generació' i activista social, Mikołaj Borowy i el director i productor audiovisual d''Aquests murs', Alberto Pascual Rodríguez. També assistirà la psicològa que intervé a 'Estos muros', Ana Miñarro i el director de 'Mal de canya', Juan Alfonso Zapata. 

'El documental com a eina de reparació'

Dins d'aquesta sessió, l'equip directiu de 'Sense ficció' mostrarà diverses produccions que han suposat una gratificació moral per als seus protagonistes o han contribuït a canviar situacions injustes. Aquestes experiències es debatran amb les de representants d'oenagés que treballen les temàtiques exposades com la memòria històrica o la identitat de gènere. Un dels objectius del festival és el d'estimular la relació entre les organitzacions relacionades amb els drets humans i la justícia global amb el sector audiovisual, per promoure una presència més grans de continguts de temàtica social. 

NO T'HO PERDIS: Les millors estrenes de cine del mes d'abril

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat