[title]
La xurreria és un negoci popular, però tremendament sacrificat: cada vegada que obren una xurreria, és un petit esdeveniment (de la mateixa manera, és una depre total que tanqui una xurreria de tota la vida, més si la tens al costat de casa i t’alegra els diumenges). Curiosament, a Barcelona obren xurreries amb comptagotes, però les exportem a Corea del Sud. I sota aquest punt de vista, cal celebrar l’arribada d’Artchur, (Muntaner, 61. De dimarts a diumenge de 9 a 21-23 h). A la cobejada cantonada de Muntaner amb Consell de Cent, acaba d’obrir un establiment que, amb el subtítol de xurreria gastronòmica, vol rejovenir el gènere.

A Artchur –sí, només pel nom, la botiga ja mereix un lloc al món– els xurros es combinen amb acompanyaments dolços i salats, submergits en bols. Dolços: amb escuma i praliné de pistatxo, gelat de pistatxo i pistatxo a trossos. O una conjunció de xurros submergits en escuma de crema catalana, amb pell de taronja confitada, gelat de caramel i gajos de taronja (i especialment llaminera és la versió de xurros xocolata, amb escuma de xocolata a la sal, salsa de xocolata, crumble de cacau i gelat de xocolata). Així fins a sis receptes.

Salats: una cosa mai vista. ¡Xurros amb tripa! Simplement, tripa a la madrilenya amb els xurros tallats en trossos. O els Mac & Chur, ofegats en salsa de formatge cheddar amb parmesà i bacó cruixent, un homenatge als mac and cheese nord-americans. I tenen la gosadia de treure's de la màniga els Guacachur, amb escuma de guacamole, pico de gallo i ceba encurtida.

Parlen els dos socis d’Artchur, joves emprenedors del món financer que prefereixen mantenir l’anonimat. "El món del xurro és molt tradicional. Després de tants anys no s'ha innovat massa, i volem demostrar que els xurros són aptes per combinar amb moltes coses diferents", expliquen. ¿Xurros amb tripa? "Hi ha gent molt aficionada a la tripa que sempre els demana i repeteix".
La carta està assessorada pel pastisser Miquel Guarro i el xef Miguel García, i totes les escumes dels bols, així com les receptes dels plats, es cuinen in situ per la Nadya, la pastissera a càrrec de l’establiment. Els gelats provenen d’un obrador artesà proper que treballa amb restaurants. I han optat per un xurro artesà i lleuger, molt poc oliós, que els permet jugar amb les contundents mescles dels bols.
NO T'HO PERDIS: Els millors xurros de Barcelona