[title]
“Distància física i teatre són incompatibles? El Festival Grec ja és una declaració d’intencions: serà complicat però no impossible”, diu Àlex Serrano d’Agrupación Señor Serrano, que al festival presenten l’obra 'The Mountain': “S’estan inventant els protocols i ens trobem limitacions a sales d’assaig, amb equips reduïts i declaracions de responsabilitat. I has d’afegir la conciliació, fent d’escola per als nens i d’empresari per a la companyia”.
a nova obra la companyia desmunta el concepte de veritat i confiança, i barrejarà ingredients com la famosa lectura de 'La guerra dels mons' que va locutar Orson Welles i la cursa per pujar a l'Everest, amb la desaparició de l'alpinista George Mallory com a punt de fuga. Tot això conduït per un narrador ben especial, un Vladímir Putin virtual que farà de presentador-filòsof. Un còctel delirant amb el segell multimèdia de la companyia, que furga novament en la relació entre veritat, discursos i ficció.
“Treballem amb molta antelació i no podem recuperar els mesos perduts”, continua Serrano. Ajustar en temps rècord:, les companyies del Grec accepten el desafiament de crear sense un calendaris d'assajos normal i per a una audiència parcial amb platees restringides. “La sala de 400 localitats tindrà 250 espectadors, i no sabem quines condicions de treball hi tindrem. De moment, portem mascareta obligatòria quan la distància entre intèrprets és de menys d’un metre”, conclou.
'The Mountain', 8, 9 i 10 de juliol al Lliure de Montjuïc.
L’eina del seny
“En la nostra feina el contacte és essencial, i mantenir metres de distància entre intèrprets no és possible”, explica Marcos Morau, director de la companyia de dansa La Veronal, que presentarà el nou espectacle 'Sonoma' al Museu Nacional: “Cal que preservem la seguretat. La desinfecció va per davant però sobretot el seny, treballem com si fóssim un nucli familiar on cadascú és responsable quan torna a casa”.
Nou ballarines actuaran en l'enorme escenari de la Sala Oval. Buñuel és l'eix del discurs, i el surrealisme adquireix nous matisos en època de postpandèmia. "Hi ha una mirada al present. Ara ho imagino tot amb crits. Em costa trobar un sentit a certes coses que han passat", confessa Morau.
Com una de les companyies de casa nostra més internacionals, els darrers tres mesos no han estat fàcils. “Hem perdut molts moltes actuacions”, continua, “i després de l’aturada comencem amb una sensació de desconnexió entre cos, ment i espai. Tornem a poc a poc. El nostre llenguatge és molt físic i cal evitar lesions. No només fem treball plàstic i de composició, també recuperem el to físic amb cardio i pilates. I sobretot recuperem la creativitat i la imaginació pròpies del treball en equip”.
'Sonoma', 24, 25 i 26 de juliol al MNAC.