[title]
Així com l’escenografia dels seus espectacles va construint-se de mica en mica durant la funció, la trilogia 'Pacífico' creada per Laida Azkona i Txalo Toloza ha pogut estendre’s des de les sales alternatives de Barcelona fins al gran Théâtre de la Ville de París, on a l’octubre es podran veure per primer cop els tres espectacles junts.
Abans, preestrenen al Festival Grec 'Teatro Amazonas', una cloenda que analitza els deliris de grandesa humans amb exemples de la ciutat amazònica de Manaus i les seves construccions faraòniques. “Allà es deia que la selva posa tothom al seu lloc, fins als més agosarats. Potser ara, però, hem arribat a un punt en què la capacitat de destrucció dels éssers humans sigui ja imparable”, apunta Toloza.
Dos anys d’investigació han estat necessaris per donar forma a la peça que, només en última instància, es complementa amb un viatge de documentació per acabar de recopilar els testimonis i les filmacions que són una part fonamental de la posada en escena. En aquest sentit, tornen a posar en pràctica una singular barreja entre 'performance', instal·lació en construcció i teatre documental, amb eines noves com el sistema 'verbatim' per reproduir testimonis.
Tràiler de 'Tierras del sur', segona part de la trilogia 'Pacífico'.
“Generem un llenguatge per capes mentre construïm un paisatge i ens apropem a la idea de selva”, comenta Azkona. “Pel que fa al moviment, treballem un llenguatge mínim, el gest quotidià com a part d’un sentit expandit de la coreografia”.
'Teatro Amazonas' agafa el nom d’un gegantí edifici construït per les elits de Manaus el 1896, però també analitza la construcció del descomunal estadi de futbol inaugurat pel Mundial del 2014, tan desmesurat que és impracticable per al petit equip local.
“Fugim del que és evident. Fem teatre polític i seria fàcil caure en l’activisme”, puntualitza Toloza. “Per això prenem distància. Presentem els fets però mostrem poc. Creiem que els espectadors han de ser els responsables d’acabar la peça amb la seva reflexió posterior”, afegeix.
Teatre Lliure, del 15 al 17 de juliol, 20.30 h. 15 €.