[title]
L'Eric Juslen, la Kaìsla Olivia i en Tomson Tukiainen són tres joves finlandesos residents a Barcelona que comparteixen una mateixa passió; els vins naturals. Després de 'pop up-ejar' una bona temporada per diverses ciutats europees i també aquí, troben el local perfecte per establir el Bar Manifest (Marquès de Barberà, 11); un antic pub irlandès del Raval, just al costat del Bar Cañete. Fan les reformes mínimes i necessàries i obren el passat mes de març. "El nostre objectiu és manifestar les coses que ens aporten alegria per compartir-les amb tothom que vingui" ens explica l'Eric.
"El nostre objectiu és manifestar les coses que ens aporten alegria per compartir-les amb tothom que vingui"
En Lucas Bozzoli, amb nom italià, però d'origen francès, és el sommelier. Es dedicava al món a la il·lustració fins que en una estada a Berlín va descobrir el món dels vins naturals i ja no hi va haver marxa enrere. "Selecciono les ampolles de Manifest com si les seleccionés pel meu celler particular. Si m'agraden per casa meva, m'agraden pel bar". A les prestatgeries en veureu de Catalunya, Espanya, Itàlia, Hongria i sobretot de Llenguadoc-Rosselló. En concret, de l'IGP Côtes Catalanes.
En Bozzoli li treu importància al tema dels orígens i les etiquetes; "És difícil posar fronteres als vins naturals perquè mana el 'terroir'. Per exemple, molta gent pot considerar que un vi mallorquí és català quan en realitat el sòl, el clima i les varietats de raïm de l'illa són diferents de les d'aquí. El mateix passa amb els vins de la regió fronterera de Côtes Catalanes, geogràficament és França, però les característiques de la terra són idèntiques a les de l'Alt Empordà. Al final, el que compta és que gaudeixis del contingut de l'ampolla, vingui d'on vingui aquesta".
"El que compta és que gaudeixis del contingut de l'ampolla'"
El xef Giacomo Hassan de la Bodega Bonay és el responsable de la carta. Molt en la seva línia, és original i juganera; una quinzena d'opcions fàcils de compartir que van des del 'labneh' amb 'pico de gallo', el sandvitx 'tamago' i la milanesa de bolets amb maionesa picant fins a la terrina clàssica de porc. A nosaltres ens peta el cap amb el hot dog de pop; fregit, ben cruixentet, amb kimchi casolà, maionesa i cogombre en vinagre i servit en pa de brioix. Pel que ens explica en Juslen, no som els únics fanàtics; "Està funcionant tan bé que ja ens plantegem que sigui un fix de la carta".
El Manifest va de divertir-se amb bons vins naturals i música. L'Eric, com a bon melòman, té una col·lecció de vinils de caure de cul a terra i no aixecar-se, però aclareix; "No és un bar nocturn amb una programació regular de DJs ni tampoc un local Hi-Fi. És un bar de vins naturals on sempre sona bona música. De tant en tant hi pot haver un DJ programat, però moltes vegades la figura del DJ sorgeix de manera espontània; ve un amic a veure'ns i, sense saber molt bé com, acaba punxant música".
L'espontaneïtat té un paper important en aquest local. En Lucas, amb un somriure 100% hedonista, afegeix; "Bàsicament, hi ha dos Manifests; el d'abans i el de després de les 11.30 de la nit. Quan la cuina tanca... rock'n'roll, pot passar qualsevol cosa". I, és clar, aquesta actitud atrau majoritàriament un mix eclèctic de joventut local i expatriada amb ganes de passar-s'ho de conya. I per Déu que ho fan!